Utanför Byskes brandstation samlades ett gäng intresserade för att få prova på yrket som deltidsbrandman. Med hjälp av utbildade brandmän fick de utföra olika uppgifter och tester, för att få prova på vad jobbet kan innebära.
En av deltagarna var tvåbarnsmamman Sandra Svensson som, när hon inte är mammaledig, jobbar på beroendeenheten i Byske.
– Jag vill söka till det här just för att få lite variation i mitt vanliga arbetsyrke, och då känns det som att detta passar bra, säger hon.
Det första testet gick ut på att gå på ett starkt sluttande löpband i full utrustning med två tuber på totalt 24 kilo på ryggen. Andra övningen var att testa på de verktyg som används vid bilolyckor, bland annat den tång som används för att klippa plåt.
Efter det fick deltagarna använda sina nya kunskaper i en simulerad bilolycka. De fick åka iväg i brandbilen och invänta ett tillgjort SOS-alarm. På olycksplatsen hade två passagerare, alltså ordinarie brandmän som skådespelade, tuppat av och behövde bärgas ur den sargade bilen.
Sedan det var dags för själva brandsläckandet. En och en fick deltagarna prova pulverbrandsläckaren i en liten anlagd brand i en container. Efter det anlades en ny brand, denna gång betydligt större. Iförda full utrustning med hjälmar, masker och lufttuber fick deltagarna turas om att släcka lågorna med en rejäl vattenslang.
Genom respektive övningar var deltagarna tvungna att ha på sig brandsäkra skyddskläder, något som i den ljumma sommarkvällen beskrevs som väldigt varmt.
Sandra Svensson berättar även att hon tyckte att träffen var mycket givande och rolig. Roligast tyckte hon var att få klippa i bilar.
En positiv utveckling som Pär Antonsson har sett genom åren är att antalet tjejer som lockas av yrket ökar.
– Ikväll har vi med tre tjejer och tre killar. Om man ser tillbaka i tiden så har vi haft två tjejer genom åren. Vi vill kunna spegla hela samhället. Oavsett kön, bakgrund, region, etnicitet med mera, säger han.
Kollegan Patrick Enberg instämmer.
– Att tjejer inte skulle orka jobba som brandman är skitsnack! Det fattas tjejer. Vi vill ha fler tjejer i branschen.