Utanför Byske, närmare bestämt i Åbyn, tornar en ståtlig pjäs upp sig i höjd med trädtopparna. Solen tittar fram mellan barr och grenar och lyser upp den nötta fasaden.
Byggnaden i fråga är ett bönhus från början av 1900-talet, som nu söker nya ägare som kan lägga tid och resurser på att ge den nytt liv. Mäklaren Simon Krekula har varit inblandad bönhusförsäljningar tidigare, men när han kom till huset i Åbyn blev han överraskad.
– Första tanken var de bönhus som jag har sett tidigare, så kommer man hit och så fick jag en wow-känsla. Jag såg direkt att den här försäljningen kommer vara väldigt speciell, säger han.
Fram till i dag har allt från gudstjänster, bröllop och dop till barn-och ungdomsverksamheter ägt rum i bönhuset.
– Det har varit mycket aktiviteter genom åren och redan i vintras blev det tal om att vi måste avveckla bönhuset. Många i området tycker att det är tråkigt, de flesta har nog haft någon slags anknytning till det, säger Monica Marklund, styrelseledamot i föreningen Åbyns Efs som just nu äger fastigheten.
En anledning till att föreningen fattade beslutet att sälja bönhuset, handlar om prislappen på att rusta upp byggnaden. En åtgärd som krävs är att få bukt med vattenskadan i stora salen.
– Under många år har vi sett att det har läckt in i taket och vi har sökt möjligheter om bidrag, men det finns inte och det är omfattande att byta tak på det här. Men föreningens verksamhet behöver inte stå och falla med huset, det är bättre att föreningen överlever, säger Monica Marklund.
Köparen behöver med andra ord vara beredd på att investera i bönhuset, menar Simon Krekula, och engagemanget för det tycks finnas.
– Det har varit väldigt stort intresse, både från Sverige, lokalt och utifrån Europa. Det gäller att hitta dem som är seriösa och hoppas att de inser hur spännande det är, och att de kanske kan göra något av det. Det blir en ännu mer skräddarsydd kontakt med kunderna eftersom det beror så mycket på vad deras planer med huset är, säger han.
Just köparens vision av vad de vill göra med byggnaden understryker Simon Krekula är viktigt, för den nya ägaren kommer inte att få göra vad som helst med den. Till exempel ska huset behålla sin karaktär och det ska gå att se utvändigt att det har varit ett bönhus.
– Det är ramarna man har fått i dagsläget, sen måste man göra ansökningar om man vill ändra användningen och till exempel göra en bostad eller någon annan form av verksamhet. Sen har säljaren alltid sista ordet vem man säljer till. Det ska vara någon som kommer med en bra plan för byn, något som gynnar samhället vore ju det absolut bästa. Varje spekulant får komma med sin vision, det är byggloven som sätter stopp för fantasin, säger han.
Monica Marklund har själv spånat kring bönhusets framtid och de möjligheter som finns.
– Man tänker att om man hade jättemycket pengar skulle man kunna bygga om det till bostäder. Vi behöver ju bostäder här, Åbyn är ganska populärt, man skulle ju kunna göra det jättehäftigt.
Simon Krekula säger att han aldrig har varit med om en liknande försäljning tidigare, och att det var spännande att få ut bönhuset på marknaden.
– Jag har inte sett något mer spektakulärt i Skellefteå kommun, säger han.