Metsä har byggt ett helt nytt sågverk i finska Rauma. Inriktningen där var tydlig: sågverket skulle likna processindustrin med en övervakningsfunktion som kunde hantera driften – utan någon person ute i virkeshanteringen.
– Vi blev huvudleverantör av projektet och fick kontraktet under 2020. Vi har haft dialog tidigare, men Metså Fibre har inte varit någon stor kund, berättar Bernt-Ove Andersson, marknadschef på Renholmen AB, då vi ses på kontoret i Byske.
Målet var att övervakningen ute i sorteringslinjen, som bland annat innebär kontroll och bortsortering om bräderna är skadade eller fula, skulle gå att hantera av operatörerna från kontrollrummet. Renholmen AB har nu byggt ett helt nytt koncept för tillgodose Metsäs önskemål.
Nyheten som nu lanseras på branschmässan Ligna i Hannover, den 15-19 maj, har fått namnet Rosy (Robovision system).
Det är flera delar som kombinerats för att lösa problemet: Kameraövervakning gör att det virke som ska gallras upptäcks automatiskt. Hanteringen sker sedan av en ABB-robot med verktyg som kan plocka bort virke – och dessutom finns det en intelligent maskinstyrning som är utvecklad för att kunna hantera att situationer som kan uppstå i flödet.
– Visionssystemet ersätter operatören där då det läser av bräderna en och en, berättar Bernt-Ove Andersson.
Det innebär såväl att arbetsmiljön kan förbättras på sågverken som en möjlig rationalisering.
– Den som jobbar med flödet utsätts för vibration, damm och buller. Dessutom finns det olycksrisker där, konstaterar Bernt-Ove Andersson.
Metsä Fibre har betonat att företaget vill ligga i framkant med sågverket, som har en kapacitet på 750 000 kubik och därmed är större än Kåge såg och Holmens sågverk i Bygdsiljum, tidigare Martinsons.
”Teknologiska innovationer som maskinseende… och integrerade informationssystem för att styra såglinjens funktioner har resulterat i sågade trävaror av ännu mer jämn kvalitet och kostnadseffektivitet.”, skriverföretaget på hemsidan.
– Det här tar tekniken i sågverk till en ny nivå. Vi ser det här som nästa stora sak som kan bli en standard i alla nya sågverk, ett lyft för hela branschen, förklarar Bernt-Ove Andersson.