"Till Skogsgläntan ska alla kunna komma"

Det är sportlov på 4H-gården Skogsgläntan i Byske. Hästarna Berryl, Ramira och Killian står i hagen och mumsar hö. "Det är bra att det finns alternativ för barn som vill ha det lite lugnt på lovet", säger Annika Brunell.

Wilma Berglund rider på ponnyn Ramira i det fina vädret. Annika Brunell leder ekipaget.

Wilma Berglund rider på ponnyn Ramira i det fina vädret. Annika Brunell leder ekipaget.

Foto: Akvelina Bergsten

Byske2023-03-08 17:30

Till Skogsgläntan kommer barn för att få umgås med hästar, getter, kaniner och marsvin. Här finns också ankor och en tupp. Annika Brunell har jobbat här i ett år och Jeanette Ågren i 15 år. 

– Under sportlovet har det dykt upp en hel del barn. Då har vi ordnat skattjakt, och pysslat ihop kylskåpsmagneter, ljuslyktor och pärlplattor. 

Idag svider kylan i skinnet men det som lockar hit barnen just den här onsdagsmorgonen är ponnyridningen. 

– Igår när det snöade var hästarna alldeles täckta av snön. De var riktiga vinterhästar, med isolering och allt, säger Annika. 

Men idag är Ramira sitt vanliga svarta jag, och hon blänker i solskenet. Barnen turas om att rida på henne. Dvärggetterna är också populära bland besökarna, och i månadsskiftet maj-juni händer något stort. Eller litet.

– Då blir det killingar och då snackar vi gulligt. Man vill bara ta med dem hem. De förra vi hade studsade runt här på alla fyra. Det var en flicka som grät när hon fick hålla i dem. 

Skogsgläntan har funnits länge, 30 år tror Jeanette. Den överlever genom att söka bidrag från fonder. Trots ett svårt ekonomiskt läge med höga priser på foder är Skogsgläntan gratis att besöka.

– I höstas bestämde vi att det ska inte heta att vi inte har råd att komma hit, därför tog vi bort inträdet. Vi förlorade lite inkomst på det, men det kändes viktigt, berättar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!