På altanen i Byske är familjen Häll-Pettersson samlad tillsammans med Jimmy Lundmark och och hans mamma Carina Lundmark. Doften av den sura fisken känns på håll och det är ingen tvekan om vad som väntas till middag.
För Sanna Häll-Pettersson har surströmming inte alltid varit en favorit.
– Som barn tyckte jag inte alls om det. Det var nog efter jag fyllt 20 som jag började tycka om det. Nu äter jag det väldigt ofta, jag kan inte hålla mig, det kan bli en gång i månaden, säger Sanna med ett skratt.
Sällskapet har för dagen köpt Lappvikens surströmming. De är alla överens om att det är extra kul att få smaka och äta surströmming som är lokalproducerad.
Jimmy Lundmark är inte överlag lika förtjust som sin sambo Sanna i den sura fisken, men är trots det positivt överraskad av surströmmingen.
” Västerbottensost på är toppen över i:et ”
– Jag tycker att Lappvikens surströmming är bättre än andra som jag smakat tidigare, den luktar inte lika mycket, säger han.
När mackorna ska göras råder det delade meningar om vilka tillbehör som ska vara på eller inte.
Enligt Sanna ska en bra macka innehålla: Smör, potatis, surströmming, dill, tomat, creme fraiche och riven Västerbottensost som topping är pricken över i:et.
Leif Pettersson håller däremot inte med sin dotter.
– Det ska vara, hembakt bröd, smör, potatis, lök och surströmming på, det är allt! Självklart vore det ju såklart gott med en kall öl till! Men jag ska hjälpa till att gjuta i morgon så jag får ingen, skämtar Leif.
Trots att Leif Pettersson är ganska bestämd med vad han vill ha på sin smörgås, så testar han lite Västerbottensost på. Men det föll honom inte riktigt i smaken.
– Jag tycker den tog bort smaken av surströmmingen litegrann. Den hör hellre hemma på varma mackor, säger han med ett skratt!
På frågan om vilken dryck som passar bäst till är Carina Lundmark snabb med att svara.
– Bordsdricka, det är en klassiker som passar till smakerna, säger hon.