Campinggäster i Byske rasar mot nya regler

Säsongscampare vid Byske camping tvingas byta platser, priserna höjs och säsongen blir kortare. Nu rasar de mot planerna: ”Vi ska åka runt och kolla in andra campingplatser. Det här känns inte kul”, säger Maria och Tomas Granlund, Vidsel.

Tomas Granlund, Peder Johansson, Veronica Lidman, Maria Granlund och Sarah Stenlinden vill behålla sina platser på Byske camping.

Tomas Granlund, Peder Johansson, Veronica Lidman, Maria Granlund och Sarah Stenlinden vill behålla sina platser på Byske camping.

Foto: Karin Israelsson

Byske2024-08-05 05:00

Nyheten i korthet

  • Säsongscampare vid Byske camping protesterar mot nya regler som innebär högre priser, kortare säsong och tvångsflytt av deras husvagnar.
  • Förändringarna, som träder i kraft säsongen 2024-2025, har mötts med starkt motstånd från camparna som känner sig svikna och överkörda.
  • Om förändringarna genomförs förväntas de flesta av de berörda camparna lämna Byske camping.

De har hyrt husvagnsplats i Byske i 16 år, är mycket nöjda med campingen och trivs utmärkt. Fram tills nu. Säsongscamparna har informerats av campingens ledning om förändringar inför säsongen 2024-2025. 

I korthet innebär förändringarna att 46 säsongscampare tvingas flytta sin husvagn från nuvarande plats. Priserna höjs och avgifter tillkommer. En är vinterförvaring av trall som används vid husvagnen och annan materiel som camparna vill lämna kvar vintertid. Trallen ska dessutom ha specifika mått och staplas på ett särskilt sätt. 

Den får inte lämnas på campingtomten längre då campingen behöver komma åt marken för bland annat markarbete. 

Något säsongarna menar är rent nonsens. 

– Man gör väl inte markarbeten på vintern, säger Veronica Lidman och fortsätter: 

– En del har platsbyggd trall och för oss är det svårt och omständligt att flytta trallen och Sarah Stenlinden fyller i: 

– Det har de aldrig krävt förut. 

Många har stått på samma plats väldigt länge och flera har tillbringat massor av säsonger i Byske. De säger också att alla inte har fysiska förutsättningar att riva och stapla trall. 

undefined
Sarah Stenlinden och andra säsongare är besvikna.

Sarah Stenlinden och hennes familj är inne på sin trettonde säsong. Liksom alla andra är hon väldigt besviken. 

– Våra barn har i princip vuxit upp här, de är ute och har jättekul. 

För Veronica Lidman har husvagnsplatsen blivit som en sommarstuga, något hon längtar till varje vår. Att tvingas flytta den känns tufft och bökigt. 

Peder Johansson med familj har 37 säsonger i Byske. 

– Nu har även våra barn säsongsplats här och jag kan säga att vi säsongare känner oss väldigt välkomna av hela samhället. Vi bidrar ju också till omsättningen, säger han. 

De handlar i butiker, äter på restauranger och flera säger att de fungerar som frivilliga vaktmästare på campingen, hjälper andra, håller koll och styr upp saker för att allt ska vara så trevligt som möjligt för alla. Nu känner de att de får tillbaka en rejäl käftsmäll. 

Vad ska hända med platserna ni tvingas lämna?  

– De ska användas som dygnscampingplatser, säger Veronica Lidman och Maria Granlund fortsätter: 

– Många har stora husvagnar, så det blir svårt att rymmas på de platser som erbjuds. 

Priset för en säsongsplats kommer också att höjas. Även det skapar irritation. 

– De senaste åren har de höjt priserna ordentligt och vår smärtgräns flyttas fram hela tiden, säger Maria Granlund. 

Cirkapriset i nuläget för en säsongsplats ligger mellan 20 000 till 24 000 kronor. En kvinna räknar på priset på sin plats för nästa säsong och säger att höjningen blir över 2 000 kronor. 

– Känslan är att de inte vill ha oss här, säger Maria Granlund och får medhåll. 

Hur många kommer att lämna Byske camping om förändringarna träder i kraft? 

– Alla som berörs, eller 90 procent i varje fall, säger de unisont. 

Tisdag nästa vecka möts campingledning och säsongare. Säsongarnas förhoppning är att komma fram till en bra lösning för alla. 

undefined
Celia Yoshida Ahlin.

Campingchef Celia Yoshida Ahlin säger att platserna säsongare måste flytta ifrån ska bli mer standardiserade och erbjudas för dagsgäster. 

– Vi har utvecklingsplaner för Byske camping och en del är att vi vill att våra gäster ska placeras på utvalda områden, beroende på vilken typ av campare det gäller. Det blir lättare att ge alla bra service på det sättet. 

Man planerar även förbättringar på tomterna och hon tillägger att många vill ha både vatten och avlopp i anslutning till sina platser. 

– Det är svårt för oss att lösa det när de är utspridda som de är i dag. 

Hon säger att förändringarna, med inbjudan till informationsmöte som skickats ut till säsongscampare, handlar om att tydliggöra vad som gäller på campingen. 

– Det handlar också om arbetsmiljö för campingens medarbetare. De säger att de känner oro för att säsongsgäster framför klagomål, ibland med hotfulla inslag. De kan vara väldigt arga och bemöter dem lite oschysst. För att undvika det vill vi tydliggöra vad det är som gäller. 
Hon tillägger att hon endast haft tjänsten som campingchef i två år och att hon inte vet om medarbetare upplevt arga gäster tidigare, men säger att hon vill värna sina medarbetare. 

När det gäller trall och att den måste staplas och flyttas svarar Celia: 
– Det är stora trall och det är svårt att göra något markarbete när den ligger kvar på marken. Vintertid är det ju otillgängligt, men när säsongen är slut på hösten, och på våren, måste vi komma åt marken för markarbeten. 

Alla har inte förutsättningar att flytta sin trall själva? 
– Det har alltid varit så att trallen ska vara flyttbar, men det finns inga kontrakt eller dokument där det framgår. Nu vill vi att det ska vara lika för alla med tydliga regler, säger hon. 
Säsongarna säger att de kommer att lämna Byske camping om förändringarna genomförs? 
– Vi vill ju inte att de ska lämna oss, utan försöka förstå och samarbeta med oss. Det är väldigt sorgligt om de inte vill anamma de regler som kommer att genomföras. Men vi måste också få utveckla campingen på det sätt som är bra för alla våra gäster, säger Celia Yoshida Ahlin. 

Förändringarna

46 säsongare tvingas byta plats inför nästa säsong. Platserna ska användas för dygnscamping. 

Nytt, detaljerat och avgiftsbelagt regelverk för vinterförvaring av bland annat trall och annat. 

Trall får inte lämnas på campingplatsen utan ska staplas på pall. Här är maxmått på pallen preciserad. 

Generella prishöjningar för säsongsplatserna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!