Polisen om älgar i samhällen: ”Steg ett är att skrämma”

En del tycker att älgarna i Byske borde skjutas – andra håller inte med.
I slutändan är det polisen som beslutar i frågan.
– Ibland kan vi fatta beslut om att avliva, säger Joacim Lundqvist vid polisen.

Bild från i lördags, då flera personer försökte driva älgarna norrut. Insatsen misslyckades dock, då älgarna snart var tillbaka.

Bild från i lördags, då flera personer försökte driva älgarna norrut. Insatsen misslyckades dock, då älgarna snart var tillbaka.

Foto: Gerd Lövgren/Privat

Byske2025-01-08 21:00

Det har rört sig älgar i både Byske och Kåge den senaste tiden. Personer Norran pratat med vittnar om hur älgarna vistas mitt i samhället och går in på folks gårdar.

undefined
Älgar har synts på många olika ställen i Byske de senaste veckorna. Här är en bild från vägen mot Furuögrund.

En del upplever älgarna som ett problem. Det finns bland annat en oro för att det ska hända en olycka, eller att älgarna ska bli aggressiva. Vissa tycker därför att älgarna borde skjutas.

Peter Näslund, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten, säger att personer hört av sig till honom angående älgarna i Byske.

– Jag har varit i kontakt med några från Byske som har varit oroliga, men jag har inte hört något från boende i Kåge, säger han.

Han konstaterar att det inte är helt ovanligt att älgar går in i mer tätbebyggda områden, inte minst under vintern.

– När det är snö och kallt går älgarna ner i energinivå, de går ner på sparlåga kan man säga. Då kan de uppträda ganska oskyggt och de rör sig mindre. Om de kommer in i ett samhälle kan det bli så att de stannar kvar.

Han förklarar att älgarna troligtvis tycker att det kan vara bekvämt att vara inne i samhället.

– Kanske kan de hitta mat i trädgårdar och det finns plogade vägar att röra sig på.

undefined
Älgar har även synts i Kåge. Här är en bild från Jössgatan.
undefined
Älg på Genvägen i Kåge.

Frågan om att skjuta eller inte skjuta älgarna ligger dock inte på länsstyrelsens bord. De beslutar bara om det som heter skyddsjakt, exempelvis när en varg attackerat renar. I stället är det polisen som ansvarar för den här typen av ärenden.

– Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada, eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, då får polisen avliva djuret. Men det får bara göras om andra åtgärder inte fungerar, säger Joacim Lundqvist, ansvarig för jakt och vilt vid polisregion Nord.

– Steg ett är alltid att skrämma djuren, för att försöka få bort dem därifrån. Steg två blir att avliva, om man anser att det behövs.

Joacim Lundqvist säger att polisen, vad han vet, inte fått in några samtal angående älgarna i Byske. Det innebär att polisen i nuläget inte har särskilt mycket information att ta ställning till. Därför har polisen inte vidtagit några åtgärder mot älgarna och i nuläget planerar man inte heller att göra det.

Ska man höra av sig till polisen om man upplever att älgarna är ett problem?

– Ja, det ska man göra.

Samtidigt uppmanar Joacim Lundqvist boende att respektera älgarna.

– Det är vilda djur. Man ska inte provocera dem, eller springa fram och försöka ta någon selfie eller liknande.

undefined
Tre älgar utanför Franke Futurum i Byske.

En fråga som lyfts är möjligheten att skjuta älgarna utan att polisen beslutar om det. Officiellt pågår nämligen älgjakten fortfarande, fram till den sista januari.

– Det är ett alternativ, men det måste såklart ske utanför tätbebyggt område, säger Joacim Lundqvist.

Gerd Lövgren, engagerad i ett av de lokala jaktlagen i Byske, säger att jägarna känner till den möjligheten.

– Jag vet bland annat att kvoten för kalvar inte är uppfylld i området och att det skulle vara möjligt att skjuta en kalv. Kanske skulle det göra att älgarna rör sig härifrån, men vi vill inte döda älgarna. Älgstammen har sjunkit och det är viktigt att vi tar hand om de älgar som finns, säger hon.

Som Norran tidigare rapporterat har lokala jägare försökt driva bort älgarna från Byske. Det försöket misslyckades, men fler försök för att få bort älgarna planeras.

Fakta

Det är ovanligt att polisen fattar beslut om att avliva älgar, men det händer. För tre vintrar sedan sköts en älgko och två kalvar vid ett skidspår i Umeå. Anledningen var att älgkon hade varit aggressiv, bland annat hade den attackerat en kvinna.

Joacim Lundqvist vid polisen säger även att det sköts en älg i Sävar i höstas. Även då var anledningen aggressivt beteende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!