Omskyltningen startade nyligen i Bureå och sedan kommer alla återvinningscentraler att få likadana skyltar.
– Innan jul ska det mesta arbetet vara klart, det blir möjligen inte komplett på alla platser, säger Katarina Bergsten.
Hon har suttit med i en projektgrupp i Avfall Sverige som haft som mål att hitta en gemensam skyltning i landet, något som saknats tidigare.
– De nya systemet är tänkt att fungera i alla de nordiska länderna, man ska känna igen sig var än man befinner sig.
Det är både kommuner och producenter som är överens. På många förpackningar kommer symbolerna att finnas, vilket gör det lättare att hitta rätt plats att kasta överblivet material på.
Det kommer i framtiden att vara symboler med färg och text såväl vid fastighetsnära insamling som på återvinningsstationer och återvinningscentraler.
– Det blir en tydlighet. Det räknar vi med ska leda till ökad sortering och ökad återvinning på sikt, säger Katarina Bergsten.
Att det blev omskyltning på återvinningscentraler ganska tidigt i Skellefteå hänger ihop med att kommunens skyltning var sliten och föråldrad.
– Ja, de passade oss väldigt bra i tid att genomför det nu, säger Katarina Bergsten.
– Tidigare har vi till med haft vissa handskrivna skyltar. Nu blir det trevliga färger och tydligt. Jag tycker exempelvis om att alla skyltar för farligt avfall är röda, det är en bra signal, säger Jessica Lilja, som jobbar på återvinningscentralen i Byske.
Vid skyltarna finns det även en QR-kod.
– Den går till en webbplats som innehåller informationen just kring den fraktionen, där kan man läsa vad som får lämnas och inte lämnas. Den informationen kommer vi hela tiden kunna bygga ut, berättar Katarina Bergsten.
Det kommer också att finnas informationsmaterial på alla kommunens återvinningscentraler kring skyltningen.
Förutom att det blir några nya rubriker på vissa material, exempelvis energiåtervinning istället för restavfall/brännbart, så tillkommer några nya.
– Nu ska hårdplast sorteras ut. Tidigare kunde man kasta det i brännbart. Senare kommer även en skylt för planglas.
Planglas är exempelvis fönster- och spegelglas utan ram samt dricksglas. Det blir även en tydligare uppdelning av det som kommer från trädgården där hemma; trädgårdsavfall, gräs och löv, jord, ris och grenar samt invasiva växter.