Magnus Samdal växte upp på Karmøy som ligger norr om Stavanger i Norge. Han utbildades sig till byggnadssnickare och sedan 2006 har han arbetat med renoveringar och nybyggnationer.
– Jag har jobbat åt olika byggfirmor och från 2011 till 2015 drev jag ett eget företag, berättar Magnus.
När han och Mirjam bestämde sig för att flytta till Byske, där hon har sin familj, började han som träarbetare hos Skellefteå kommun. Men när det började planeras för avveckling av hans avdelning bestämde sig Magnus för att starta ett eget byggföretag igen.
Från Nyföretagarcentrum Skellefteå fick han hjälp med att sätta sig in i hur det är att driva företag i Sverige.
– Det finns en del skillnader så de kunde ge mycket matnyttig vägledning, säger Magnus Samdal
I Norge hade han ett starkt kontaktnät och behövde inte marknadsföra sig alls.
– Jobben kom ändå till mig. Här i Byske har jag inte samma typ av kontakter så nu gäller det att synas på ett annat sätt än jag gjort tidigare. Men den bästa marknadsföringen för en snickare är trots allt att alltid göra bra jobb.
När Norran besöker honom en snöstormig dag bygger han ett snickeri och en gäststuga i Söderbodan.
– De här husen har en helt egen stil och är arkitektritade med sjöbodar som förebild och det är precis den här typen av jobb för privatpersoner som jag kommer fokusera på både när det gäller nybyggen och renoveringar.
På det här området i Söderbodan har Skellefteföretaget Byggmix byggt alla fritidshusen och de har också gjort plattan till de byggnader som Magnus nu uppför.
Från början kommer han att arbeta ensam i företaget Samdal Bygg.
– Istället för att anställa samarbetar jag med andra företag, exempelvis Byggmix och så gäller det också att hitta bra rörmokare och elektriker att jobba ihop med så att man kan göra allt som behövs i ett byggprojekt.
Han trivs bra i Byske och att det skulle fungera att bo och verka här förstod han efter att innan flytten ha hälsat på hos Mirjams familj fem gånger.
– Det jag saknar från Norge, förutom familj och vänner, är utsikten över havet och öarna, fjällen och fjordarna. Däremot gillar jag de kallare vintrarna här med mer snö. Det finns det inte så mycket av på Vestlandet, avslutar Magnus Samdal