Nya lägenheter ska byggas i ett historiskt hus

Det gamla kommunalhuset i Byske ska få nytt liv som hyreshus. Byggbolaget Contractor hoppas komma igång redan i höst och redan står tio hushåll i kö för att få hyra.

Det öppna trapphuset gav kommunalhuset stil och pondus. Åsa Jonsson visar runt.

Det öppna trapphuset gav kommunalhuset stil och pondus. Åsa Jonsson visar runt.

Foto: Yvonne Rönngren

Byske2021-03-16 08:00

Nyheten om att bolaget köpt fastigheten kom i augusti 2020 och togs förmodligen emot med stor glädje i hela Byske. 

Den tidigare ägaren hade låtit tomten förfalla. En omfattande ombyggnad i huset hade börjat, men hade stannat av något år före försäljningen.

Nu tar vi oss en titt i det kallställda huset, som bara står där och väntar på att något ska hända.

– Vi har väntat på besked från Skellefteå kommun om de kan göra en ny detaljplan. Enligt gällande plan får det bara vara kommunal verksamhet i huset, säger Kurt Nyström, vd i Contractor Bygg, Skellefteå. 

– Nu har vi fått en handläggare och hoppas att ändringen ska gå rätt snabbt att genomföra. En fråga som påverkar exteriören är om vi får göra fler balkonger. Annars berör ju det mesta av byggandet bara insidan. 

undefined
Trapphuset sett från övre våningen.

Det har gått tolv år sedan jag besökte detta hus och noterade den fina arkitekturen. Huset var byggt av dåvarande Byske kommun 1957 och speglar tidsandan väl. Precis som flera andra kommunalhus från den här tiden är stilen pampig och det är ingen tvekan att beställaren var en byggherre med självförtroende. 

Anledningen till Norrans besök 2009 var att Skellefteå kommun hade lagt ut fastigheten till försäljning med en prislapp på en miljon. 

Sedan Byske kommun gått i graven hade byggnaden varit ett vanligt kommunalt kontor, men behovet av sådana arbetsplatser hade upphört. 

Istället hade andra hyrt in sig, och 2009 fanns Barbros Fotvård, Byske IF, Ungdomsgården, Magnacylernas second hand, PRO och Byskeälvens fiskevårdsområde i lokalerna. Det fanns oro hos hyresgästerna för vad som skulle hända med en privat hyresvärd, och om de skulle få stanna kvar. 

undefined
Fler målade alster i den gamla fritidsgården. Bakom Åsa Jonsson syns en nyligen uppförd vägg.

Försäljningen gick dock dåligt och kommunen tog beslut om rivning. Hotet fanns över byggnaden i något år, till den år 2012 hittade sin köpare. 

Fastigheten har därefter bytt ägare några gånger. På senare år har det pågått en ombyggnad, men inget slutfördes.

Ombyggnaden skulle ha gett 18 lägenheter, de flesta ettor. Planlösningen har följt de befintliga rummen och en del extra väggar har satts upp. 

– Byggnadsarbetarna var ryska och de har inte följt svensk standard, konstaterar Kurt Nyström när vi tittar runt. De nya elledningarna är inte jordade och kakel som monterats i de blivande köken sitter för lågt. 

undefined
Kakel har satts upp för blivande kök, men Kurt Nyström anmärker på höjden som är för låg för svenska köksbänkar.

Några rum är tapetserade och några badrum är kaklade. Men det är oklart om väggarna bakom kaklet har fuktspärr. 

Där mellanväggar satts upp följs inte normer om brandskydd. 

– Vi kommer att riva ut allt det nya och börja om från början, säger Åsa Jonsson, fastighetsansvarig på Contractor Bygg. 

Hon kan inte säga hur många lägenheter det blir. Det blir färre än 18, men ändå ganska många eftersom ryssarna hade rätt i en sak och det är att de många innerväggarna av betong gör det lämpligt med små lägenheter. 

Huset är alltså kallställt sedan länge och vi kliver över vattenpölar som frusit till is. 

– Det har kommit in via ventilationskanalerna och är bara att torka ur när vi börjar renovera. Huset är i grunden rejält och har inga fuktproblem, betonar Kurt Nyström.

undefined
Vatten har trängt in via ventilationsrören, men det anses inte vara någon fara och golvet ska ändå bytas.

Själv bor han i Byske och säger att han hört mycket positivt om att Contractor ska renovera.

Det finns en kölista på hemsidan där folk fått anmäla sig för att hyra, och den har ett 10-tal anmälda. 

– Det är ett fint hus och läget vid älven är ju helt magiskt, säger Åsa Jonsson.

Byske kommun

Bildades som en landskommun 1875 och var då en utbrytning från Skellefteå landskommun.

År 1931 bildades dessutom Byske municipalsamhälle. Det var en speciell typ av organisation som bildades för centralorter och vanliga frågor de hanterade var vatten, avlopp, gator, stadsplaner, ordningsregler. 

1957 upplöstes municipalsamhället och 1967 försvann hela Byske kommun i samband med de omfattande kommunsammanslagningarna. Den gick då in i Skellefteå storkommun. 

Karta: Byske kyrkstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!