Det handlar om drygt 20 hushåll i Lundbäck med flera byar. Deras vattenledning brukar ligga på botten av Byskeälven men i våras drogs slangen sönder i samband med islossningen.
Eftersom det har hänt förr ville kommunen istället borra i marken under älven för att få en beständig ledning.
- Första försöket gjordes 22 oktober, nästa 26 november och det senaste pågick 18 december- 9 januari, säger Helena Jonsson, chef för vatten och avlopp i Skellefteå kommun.
Möte i måndags
De drabbade hushållen var på måndagskvällen inbjudna till ett informationsmöte, och beskedet var dystert. Alla tre borrförsöken misslyckades.
- Det första var med metoden skedning, men det tog stopp rätt fort. Nästa var med borr, men borrkronan fastnade. Tredje försöket var med en kraftigare borrutrustning, och då blev problemet att få borren att röra sig uppåt. Borrkronan gick inte styra utan fortsatte nedåt när även var passerad. Den förklaring vi har fått är att berget är sprucket, säger Helena Jonsson.
Alla borrningarna gjordes av entreprenörer.
Värme och kyla
Under våren, sommaren och hösten fick kunderna sitt vatten från en lufthängd ledning.
– Nackdelen var att vattnet blev för varmt under sommaren. Sedan kom höstkylan och då frös ledningen, säger Helena Jonsson.
– I november lade vi därför en isolerad ledning med värmekabel direkt på isen, och det har fungerat.
– Just nu har vi dock en läcka men det har inte med denna ledning att göra och felsökning pågår.
Samma lösning som förr
Nu har kommunen beslutat sig för att avbryta försöken. Man fortsätter att använda värmeslangen och innan islossningen ska man laga den ursprungliga slangen, den som ska ligga på älvsbotten.
Sedan görs en ny utredning, då man diskuterar andra alternativ.
– Det kan vara att gräva ner en ledning på land, så slipper man passagen under älven. Det blir cirka två kilometer. En annan lösning kan vara att förankra slangen på botten på ett bättre sätt.
Oklar tidsplan
Helena Jonsson kan inte säga när en sådan fortsättning görs.
– Det beror på vilken lösning som väljs och vad den kostar.
Norran har tidigare berättat om stort missnöje bland de drabbade hushållen. Helena Jonsson säger att det kom fram även vid måndagens möte.
– Det förstår jag, och vi har tagit till oss kritik om att vi har varit dåliga på att informera. Där ska vi bli bättre.
Skarpt kritiska mot kommunen – har väntat åtta månader på vattenledning Byskebor utan vatten i dag igen Byskebor är utan vatten: ”Isen kommer att tina upp under dagen”