Kundsuccé på karamellfabriken: ”Det är fantastiskt”

I maj väntade sig Ludvig Viklund, som driver Byske karamellfabrik, att företaget hade en lång och svår sommar framför sig. Nu kan han konstatera att butiken haft fler besökare än vanligt. ”Det är helt fantastiskt, jag är väldigt tacksam”, säger han.

”Som många andra företag i Byske så lever vi till stor del på norrmännen. Men i år har vi haft stort stöd från personer i närområdet”, säger Ludvig Viklund.

”Som många andra företag i Byske så lever vi till stor del på norrmännen. Men i år har vi haft stort stöd från personer i närområdet”, säger Ludvig Viklund.

Foto: Alfons Westerberg

Byske2020-08-04 16:30

På karamellfabriken i Byske har det tillverkats godsaker i över hundra år. Inför årets sommar trodde Ludvig Viklund, som driver fabriken sedan 2013, att det skulle bli tufft för företaget att klara sig.

– Precis som många andra företag i Byske lever vi till stor del på att norrmännen ska komma och handla. Jag satt länge och hoppades på att gränsen skulle öppnas, och att de skulle få komma, men när det blev allt tydligare att det inte skulle bli så trodde jag nästan att en konkurs skulle bli aktuell, säger han.

undefined
Ludvig Viklund har drivit företaget sedan 2013. I år har de haft fler kunder i butiken än vanligt. ”Det är fantastiskt att de vill hjälpa ett litet företag som oss”, säger han.

Men istället för att bli en sommar fylld med konkurshot och en butik som ekar tom har det varit fler kunder i butiken än något annat år sedan Ludvig Viklund tog över verksamheten.

– I själva butiken har vi gått 30-40 procent bättre än vad vi vanligtvis gör. Sen har vi tappat lite marknader, där vi annars drar in pengar, men utvecklingen har verkligen varit fantastisk i butiken.

Vad det ökade intresset beror på vet han inte med säkerhet, men han tror att en anledning är att fler valt att semestra hemma.

– Hemester verkar verkligen ha slagit på bred front, och det märks eftersom att de flesta av våra kunder kommer från Skellefteå och Piteå. Vissa av dem hade säkert semestrat på andra platser om det inte varit en pandemi, men istället har de stannat hemma och semestrat i närområdet, säger Ludvig Viklund.

– Vi är egentligen inte så bra på att marknadsföra oss själva, men någonting gör att folk vill komma hit och besöka oss.

undefined
När man tillverkar karameller är det viktigt att ha både tålamod och tajming. ”Låter man degen ligga för länge så stelnar den, och då blir den svår att jobba med”, säger Ludvig Viklund.

I lokalen finns det inte bara en butik där man kan handla karameller, utan man kan även se hur godiset tillverkas.

– Jag tror det gör att vi lockar fler barnfamiljer. Jag vet själv att det lätt blir så att barnen blir hemma och sitter inne, särskilt när man inte kan fara till stranden, och då tänker nog många att det är en rolig upplevelse att åka och besöka en karamellfabrik, säger Ludvig Viklund.

Varje år tillverkar Byske karamellfabrik runt 20 ton godis, och det ökade besökarantalet har lett till att maskinerna fått gå varma även denna sommar.

– Jag är otroligt tacksam för alla som kommer hit. Det är fantastiskt att de vill hjälpa ett litet företag som oss, och det gör att situationen ser mycket bättre ut än den annars hade gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!