Jenny och Emma helrenoverar och flyttar hem till byn

Bostadsmarknaden är het, inte minst i Skellefteområdet. Vissa vill ha nyckelfärdigt, andra fixar själva. Emma Axelsson och Jenny Hansson tillhör kategori nummer två – de övertog en släktgård med stora renoveringsbehov: ”Det hade börjat växa rosenbuskar upp genom golvet”, säger Jenny.

Emma och Jenny har hittat sitt drömhus i norra Källbomark, nordväst om Byske.

Emma och Jenny har hittat sitt drömhus i norra Källbomark, nordväst om Byske.

Foto: Karin Israelsson

Byske2021-12-31 08:00

Vi befinner oss i Källbomark, en by som ligger cirka två mil nordväst om Byske. 

Huset som Emma och Jenny renoverar är byggt 1912 och fasaden vittnar om tidens tand. För ungefär ett år sedan fick de nycklarna och nu renoverar och restaurerar de från golv till tak. 

– Det här är min gammelfarfars hemgård, men den har stått tom i över tio år och många i byn är glada över att det lyser här nu, säger Emma Axelsson. 

undefined
Emma och Jennys drömhus i Källbomark växer fram.

Det krävs en rejäl ansiktslyftning för att huset överhuvudtaget ska bli beboeligt igen, men det har inte avskräckt – tvärtom. 

Båda arbetar som förskollärare och träffades under utbildningen. Just nu bor de i en lägenhet inne i Skellefteå, men det är inget som lockar på sikt. Emma och Jenny föredrar landsbygden och det handlar dels om viljan att bo på landet, dels om att bevara och förvalta den gamla släktgården och ägorna. 

I huset har Emmas gammalfarfar bott och för henne finns det också en stark nostalgifaktor och känslomässig koppling till byn och till gården. 

– Jag har vuxit upp här i Källbomark och vet att sammanhållningen i byn är bra, säger Emma och Jenny fortsätter: 

– Jag är också uppvuxen i en by och vill bo på landet. Vi får dessutom närmare till våra jobb när vi flyttar hit, säger Jenny. 

Men innan de kan börja bära in möbler och tänka på inredning återstår en hel del arbete, både finlir och av grövre karaktär. De befinner sig i början av processen från ax till limpa och har en plan. Deras arbetet är strukturerat och de vet hur de vill att det ska se ut när allt är klart. 

– Men samtidigt vet vi att vi kan få ändra saker efter vägen, säger Jenny.  

undefined
Titta noga: Ser du handavtrycket på väggen? Det är oklart hur det hamnat där.

Det som är glasklart är att trätaken ska behållas och även timmerväggen i hallen. Det är grova träbalkar som har grånat på ett naturligt, vackert sätt. 

Men det var också en process innan beslutet växte fram – att börja från början med ett gammalt hus. 

– Det tog ett tag innan vi bestämde oss, men nu har vi gått in för det här och vi tycker att det är en häftig känsla att göra det mesta själva, säger Emma och Jenny instämmer. 

De har både målare och VVS:are i familjen, så även om de gör mycket av jobbet själva, har de god hjälp på vägen. 

– Släkt och våra familjer har varit här hela sommaren och hjälpt till, säger Emma. 

undefined
I köket finns en lucka för kallförråd, som i många andra gamla hus.

Det som skett hittills är att de bland annat har gjutit ny golvplatta, elen är dragen och jordvärmen fixad. Vad de också kan checka av på to-do-listan är nya rör och trekammarbrunn och de har redan börjat bygga ut – på sidan av huset är grunden lagd för en ekonomidel. 

Övervåningen blir sovrum med ett litet badrum och golvmattorna ska rivas ut för att ta fram trägolven. Det är så de vill ha det. 

På gården blir det odlingar och tanken är att husets fönster, som ska bytas ut, ska återanvändas för att bygga ett växthus. Jenny har redan börjat strukturera det. 

– Jag fick växter redan förra sommaren som jag planterade i en rabatt, säger hon. 

Mycket återstår, men om allt går som planerat sker inflyttning någon gång nästa sommar eller sensommar. 

– Målet är att vi ska kunna laga mat här innan vi flyttar in, säger Emma och tillägger: 

– När vi svänger av E4 och kör mot byn så känner vi att vi är hemma. Det här är vårt drömhus.

Sveriges landsbygd

Det finns olika sätt att definiera landsbygd. Jordbruksverket har sedan 2015 en landsbygdsdefinition där Sveriges 290 kommuner kan delas in i olika kategorier: 

33 glesa landsbygdskommuner. 

164 landsbygdskommuner. 

46 stadsområden. 

47 storstadsområden. 

Landshypotek släppte i december 2017 en Sifo-undersökning som visar att boende på landsbygden är mest nöjda med sitt boende. Samma undersökning visar att var tredje svensk helst vill bo på landsbygden (enligt Landshypoteks definition av landsbygd). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!