På onsdagen hölls det första informationsmötet om Skellefteå kommuns nya vindkraftsplan. I den nya planen pekas sex ordinarie och två alternativa områden ut, en kraftig minskning jämfört med den gamla planen.
Under mötet i Byske blir det tydligt att det spelar en mindre roll för de som nu riskerar att påverkas.
– Det är bedrövligt. Jag vill inte ha någon vindkraft så nära byn, speciellt inte om vi blir klämda mellan två vindkraftsparker. Det handlar om vår livsmiljö, säger Inger Westerlund som bor i Gagsmark.
Hon pratar om två av de utpekade områdena, Stormyrberget i Blåfors och Åkerboträsk i Gagsmark.
Hon får medhåll av grannen Sven-Erik Andersson.
– Det kommer att påverka friluftslivet, kulturmiljöer och jakten, säger han.
Även Erik Viklund, som bor i byn Ålund utanför Byske, är kritisk. I snart trettio har han bott i familjegården med anor från år 1868.
– Hela min livsmiljö blir förstörd om det här blir verklighet. Ingen kommer vilja flytta till byn. Det är ren och skär kolonialpolitik, precis som med utbyggnaden av vattenkraften. Bygg vindkraftverken utanför Stockholm, där alla stora industribolag har sina huvudkontor, säger han.
Ålund-bon Carl-Göran Lindberg är inte lika säker på sin sak.
– Jag vet för lite och jag gick hit för att få reda på mer, säger han.
Planerna för området vid Stormyrberget är uppdelat i två delar. I den ena delen på 463 hektar finns potential att för 13 verk. I det andra delen på 825 hektar finns potential för 21 vindkraftverk. Det andra utpekade området är Åkerboträsket, norr om Gagsmark. Här finns potential för en vindkraftspark med 13 verk på totalt 456 hektar.
Den kraftiga bantningen av utpekade områden i den nya planen beror delvis på att de nya vindkraftverken planeras att bli mellan 200 till 280 meter. Den gamla planen tillät endast 150 meter höjd.
Lisbeth Lundquist från Finnträsk bedömer att hon och hennes man Kennet bor cirka sex kilometer från det utpekade området i Blåfors.
Hon tycker att det ska byggas vindkraftkraftverk söderut, då överföringskapaciteten i elnätet inte är tillräcklig.
– Det är där de har de största behoven. Det blir ju enorma energiförluster på vägen ner.
Flera av de som är på plats nämner vindkraftsparken Markbygden Ett i Piteå kommun som ett avskräckande exempel. Markbygden Ett ägs till största delen av den kinesiska staten och har sedan start dragits med stora ekonomiska förluster och hotats av konkurs. Nu går företaget igenom en rekonstruktion.
Sven-Erik Andersson ser snurrorna på andra sidan kommungränsen när han är ute i skogen. Han tycker att det är problematiskt att utländska företag bygger och äger vindkraftsparkerna.
– Det är oklart vad som händer om ett bolag går i konkurs. Jag skulle ha större förståelse om kommunerna ägde vindkraftparkerna. Men nu hamnar vinsten någon helt annanstans.
Christina och Mats Lundmark vill inte se någon vindkraftspark i Blåfors, i närheten av deras by Finnträsk. De nämner förödelsen under uppbyggnadsprocessen av Markbygden.
– Det har tagit bort en massa skog och byggt stora vägar där. Det ser fördjävligt ut där, säger Christina Lundmark.
Ett vindkraftverks livslängd sträcker sig mellan 20 till 25 år, i vissa fall 30 år. Enligt Naturvårdsverket tar det runt sex månader för ett vindkraftverk att producera samma mängd energi som krävts för att tillverka och bygga det. Mellan de 20 till 25 år som det är verksamt kommer det att producera mellan 20 och 100 gånger mer än insatsenergin.
Lisbeth Lundquist tycker ändå att ingreppen i naturen blir för stora.
– Under själva uppbyggnaden förstörs så fruktansvärt mycket skog och natur, säger hon.
Angelica Eklund Riechert, samhällsstrateg på Skellefteå kommun, svarar på kritiken och förstår att planen väcker känslor.
– Vi har tagit del av många kloka synpunkter. Hur många områden vi ska peka ut är delvis en politisk fråga. Men det finns ett behov av ökad elproduktion på grund av alla industrisatsningar här uppe.
Många tycker att ingreppen i naturen är för stora i förhållande till vindkraftverkens livslängden.
– Man kan byta ut gamla vindkraftverk och förnya tillståndet från länsstyrelsen, och på så sätt återanvända platsen.
En person tycker att vindkraftsplanen förde tankarna till kolonialism. Vad tänker du om det?
– Man får ha respekt för det. Vi har lagt fram en plan där vi försöker ta hänsyn till en rad olika intressen. Det är förståeligt att vissa inte blir nöjda.