Det är på Irene Lindfors hemgård i Ålund, som ligger lite drygt två mil nordväst om Byske, som hon nyligen slagit upp portarna till sin andra frisersalong. Det är här Irene och hennes sambo vill bo på heltid.
– Jag använder enbart produkter som är naturvänliga och giftfria, det är min nisch, säger hon.
Gesällbrev är ett bevis för att en frisör/salong uppfyller branschens krav på yrkeskunnande och att frisören har fullbordat en godkänd utbildning.
Men Irene driver ytterligare, sedan flera år tillbaka, en annan frisersalong i Piteå, närmare bestämt i Sjulsmark där de tidigare varit bosatta. Och hon har hunnit med fler än så. En period drev hon till och med frisersalong i en husvagn.
– Det var den gröna salongen på hjul, säger hon och skrattar.
Men det blev lite för meckigt för att fungera i längden, särskilt vintertid.
Nu har hon landat i att hon vill jobba på landsbygden och säger att det passar henne väldigt bra. Att utbilda sig till frisyr mognade fram över tid, kan man säga.
– Jag har klippt folk i hela mitt liv, men aldrig haft utbildning. På gymnasiet gick jag fyraårig teknisk och jobbade i många år med ventilationsritningar. Sedan sadlade jag om och lät mitt intresse styra, förklarar hon.
Hon valde att satsa på frisöryrket, men också att starta eget. Nu har hon 16 års erfarenhet som egen företagare och frisör.
– Då hade jag aldrig drivit eget företag tidigare, så det kändes kul att kunna starta, säger hon.
Salongen i Ålund ligger i ett litet uthus på gården. Det är mysigt inrett. Den gamla köksbänken i frisersalongen är byggd på gården på tidigt 1900-tal. Stora, gröna växter bidrar till mysfaktorn och på det lilla bordet vid ett av fönstren brinner ett ljus.
Mitt i rummet står frisörstolen med en stor, rund spegel framför. I en stor lagerhylla står olika typer av giftfria, naturnära produkter uppradade. Samtliga kommer från olika producenter runt om i Sverige där en har sitt säte i Skellefteå. Produkterna innehåller exempelvis morot, stjärnanis, rödklöver och viol.
– Det känns också bra att det har blivit större efterfrågan på giftfria produkter, säger Irene och visar upp ett par exempel.
Förutom hårvård erbjuder hon även kurer för hår och så kallad hårbottensmassage och visar upp hårborstar som ska främja blodcirkulationen i hårbotten. Det är lugnt och fridfullt. Inte ett ljud hörs och få bilar passerar utanför. Det är så hon vill ha det. Det ingår också i hennes koncept.
– Det naturnära för mig följer även hela min livsstil som till exempel mat och boende och jag försöker även få igång odling här på gården, säger hon och tillägger att hon har ideér på att utveckla sin verksamhet och skulle vilja ta fram helt egna produkter.
Sedan 30 år tillbaka har hon egen biodling och tänker att det vore kul att kunna erbjuda honungskur till sina kunder med egenodlad honung.
– Det finns även en annan tanke hos mig med att bara använda naturnära och giftfria produkter. Det är ju tanken på vad vi ska lämna över till våra barn- och barnbarn.
Hon är född i Arvidsjaur och tror att hon fått känslan för naturen med sig av sina föräldrar.
– Jag tycker om kulturen i byar också. Där finns ofta ett hållbart helhetstänk, säger hon.
Vad tycker du är det bästa med att driva salong på mindre orter?
– Det är människorna, naturen och kulturen. Back-to-basic, svarar hon.