Framtidståget på besök i Skellefteå

10-11 september besöker Framtidståget högstadieskolor i Skellefteå för att informera och inspirera inför gymnasievalet. En av inspiratörerna är Omar Al-Farraji som slår ett slag för motorbranschen som skriker efter chaufförer. I Västerbotten kommer det att behövas cirka 270 nya chaufförer 2018-2020.

Micke Sjödin berättade om sin yrkesresa fram till jobbet som butikschef hos Circle K.

Micke Sjödin berättade om sin yrkesresa fram till jobbet som butikschef hos Circle K.

Foto: Lars Westerlund

Byske2019-09-10 16:16
undefined
" En utbildning inom fordons- och transportprogrammet leder i regel till jobb direkt efter studenten och möjlighet till karriär", konstaterar Omar Al-Farraji.

Norran Affärsliv passar på att träffa medarbetarna på Framtidståget när de besöker niorna på Byskeskolan. I Svenska Kyrkans lokaler har eleverna bänkat sig för att lyssna till fyra inspiratörer som berättar om sina erfarenheter. De fyra är Micke Sjödin, butikschef på Circle K:s station på Söder i Skellefteå, Peter Larsson och Tomas Johnsson från Bombardier i Luleå och Omar Al-Farraji som representerar bransch- och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.

Att Transportföretagen finns med på Framtidståget, som i Skellefteå kommun förutom Byskeskolan även träffar elever på Kanalskolan, Morö Backe skola samt högstadierna i Bureå och Lövånger är att få söktrycket till fordons- och transportprogrammet att öka. Detta gör de via Omar som berättar om branschens alla möjligheter för de elever om står inför sitt gymnasieval. Framtidståget besöker 200 orter och träffar totalt cirka 40 000 elever.

undefined
Micke Sjödin berättade om sin yrkesresa fram till jobbet som butikschef hos Circle K.

– En utbildning inom fordons- och transportprogrammet leder i regel till jobb direkt efter studenten och möjlighet till karriär. Dessutom får den som arbetar inom motorbranschen vara med och bidra till den spännande förändringsresa branschen genomgår inom teknikutveckling och digitalisering. Elbilar är framtiden, berättar Omar Al-Farraji.

Transportföretagen har låtit kartlägga rekryteringsbehovet inom motorbranschen. Mellan 2018-2020 behöver 6 400 personer anställas.

Av de företag inom transportbranschen som har försökt att rekrytera medarbetare under det senaste året har åtta av tio haft svårigheter.

– Det behövs helt klart fler platser inom fordons- och transportprogrammen. Det gäller också att utbildningarna håller hög kvalitet.

undefined
" Det behövs helt klart fler platser inom fordons- och transportprogrammen. Det gäller också att utbildningarna håller hög kvalitet", säger Omar Al-Farraji.

Som ett led i kvalitetshöjningen har Motorbranschens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, tillsammans med If Metall och Svenska Målareförbundet gemensamt bildat Motorbranschcollege och Lackerarnas Yrkesnämnd. Båda yrkesnämnderna har som mål att det ska finnas välutbildad och yrkeskunnig arbetskraft tillgänglig för branschens företag.

– Idag finns det 15 certifierade utbildningar enligt detta kvalitetssystem och många fler har ansökt om att bli Motorbranschcollage, säger Omar.

Han var också ute på en turné med Framtidståget 2017 och ser att elevernas intresse för fordons- och transportprogrammet ökat sedan dess.

Det är stor brist på kvinnor i motorbranschen, endast 7 procent av alla anställda är kvinnor.

– Där finns det mycket mer att göra för att öka branschens attraktionskraft, inte minst när det gäller arbetsmiljön, säger Omar Al- Farraji.

undefined
Thomas Johnsson, servicetekniker hos Bombardier i Luleå, var en av Framtidstågets inspiratörer i Byske.

Micke Sjödin berättade för eleverna i Byske om sin väg till att bli butikschef på Circle K:stationen.

– I nian hade jag ingen aning om vad jag ville bli och började min bana som fotbollsledare, för att sedan arbeta som vaktmästare och tabellnisse på Norran, berättar han.

Efter arbete som telefonsäljare gick han en bartenderutbildning i Thailand för att sedan arbeta som truckförare på ett IKEA-laget i Oslo.

– Nu har det blivit fem år hos Circle K där jag förutom att vara butikschef även fått möjligheten att utbilda medarbetare på andra stationer i merförsäljning och i hur man arbetar med bakeoff. Det finns många vägar fram till ett jobb som man verkligen trivs med, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!