Skellefteå kommun har tidigare gjort byggnadsordningar för flera stadsdelar och orter. De fastigheter som pekas ut blir klassade som särskilt värdefulla och får den lägsta formen av k-märkning.
Turen är nu kommen till Byske och ett förslag har gjorts av museet. Det blev 119 fastigheter där det totalt står 213 byggnader av olika slag.
Det har sedan tidigare gjorts diverse inventeringar av kulturmiljön i Byske, men inte för hela samhället utan bara i vissa gammeldags områden, främst Ytterstfors och på Kyrkberget.
Nu greppas hela Byske och då kommer betydligt fler byggnader med. En nyhet jämfört med förr är också att museet tittat lite extra på uthus, lador, lekstugor och liknade från gårdsmiljöerna. Till och med två jordkällare finns med.
Även lite modernare byggnader kom med som speglar sin tid från 60- och 70-tal, exempelvis villor, radhus, hyreshus, äldeboenden, skolan och badhuset.
Från de tidigare inventeringarna har dock 27 byggnader strukits. Två är rivna och finns inte mer, andra anses ha blivit så förvanskade vid ombyggnader att de inte längre ”platsar” som bevarandevärda.
Totalt sett så ritas alltså bevarandekartan om rätt kraftigt i Byske.
Bygg- och miljönämnden godkände det urval som har gjorts. Samtliga fastighetsägare ska nu få information om att deras gård är berörd och har möjlighet att tycka till. Samrådet kan leda till att vissa stryks. Senare ska politikerna ta ett nytt beslut om vilka som blir kvar. I slutänden trycks en bok upp med bilder och text.