I Skellefteå visar termometern plågsamma 31 grader i skuggan och det är närmast vindstilla. Som gjort för en dag på havet.
Skeppare Mats Johansson tar emot vid sin turbåt i Kinnbäcks hamn, för den 15 minuter långa resan till ön:
– Jo, resenärerna styrs av vädret och de bokar med ganska kort framförhållning. Jag behöver aldrig kolla väderprognosen egentligen, utan jag märker på bokningarna om det vankas fint väder.
Elva passagerare kliver ombord. Det pågår Stadsfest i Skellefteå och Piteå Summergames. Så efterfrågan på resor är måttlig och Mats ska bara köra de två ordinarie turerna denna dag.
– Annat är det i mitten av juli om vädret är bra. Då lägger jag in extraturer, rekordet är nio turer på en dag.
Mats har bott i Kinnbäck i hela sitt liv och kan de här farvattnen utan och innan. För nio år sedan startade han Kinnbäcks Skärgårdsturism, tog skepparexamen och började köra turbåt.
– Jag kör sju dagar i veckan hela sommaren och dagarna blir långa. På vintrarna brukar vi ta semester med långresa till något varmt land.
Det finns ett 30-tal fiskestugor på ön som är fritidsbostäder. Vad tänker då ägarna om att turister väller in varje dag?
– Det är trevligt att prata med besökare och skulle jag händelsevis hålla på med någon renovering kan jag få hur mycket kommentarer som helst, säger Erik Lundgren, bosatt i Kallax by utanför Luleå.
Hans stuga ligger rätt illa till, om man får uttrycka det så. Alldeles intill den gångväg som de flesta turister kommer strosande på.
– Nackdelarna är när de inte respekterar att stugorna är privata. Jag har några gånger varit med om att folk går in i stugan om dörren står öppen. De verkar tro att hela ön är ett museum.
Även Ylva Ögren, Piteå, säger att ön har två liv. Ett när turisterna är där och ett när de inte är där.
– Vi har en varmbonad stuga och är här både somrar, höst och vinter. Så det är gott om tid att uppleva lugnet. Det är trots allt bara några veckor per år som det är turistsäsong.
Dessutom har hon och familjen fördelen att stugan ligger i bakre ledet där det inte går så mycket folk.
– Vi har ju också nytta av verksamheten och brukar besöka evenemang när de ordnas, tillägger Ylva.
Både Erik Lundgren och Ylva Ögren berättar att de varit på ön sedan de var barn då deras respektive föräldrar hade stugor där. Ylva tog över föräldrarnas medan Erik köpte en som var till salu.
Det sägs vara typiskt för ön att stugor stannar kvar i släkt eller bekantskapskrets, och kommer sällan ut på öppna marknaden.
– Ägandet är ganska jämnt fördelat mellan folk som kommer från Skellefteå- och från Piteåhållet, säger Ylva.
Vad gör man då som besökare när man inte tittar runt bland husen? Man kan promenera ut till udden där kapellet står, bada från en brygga i hamnen, använda grillstugan och den offentliga bastun. Den hurtige kan ta stigen genom skogen som leder till en sandstrand.
Tidigare har Kinnbäcks Skärgårdsturism även drivit café och vandrarhem på ön, men det är ändrat. När detta skrivs är det oklart om någon tar över, och det bör man kolla i förväg så att man annars har med sig picknick.
Vad sade då besökarna som var med på denna tur?
– Vackert. Fridfullt. Härliga vyer summerade Therese Södersten, Piteå, som aldrig hade varit till ön förut.
– En väldigt fin utflykt tyckte Mats Ljungdahl, Jönköping.