Alla butiker har påverkats av pandemin. ICA i Byske är inget undantag.
– Det året som har gått har varit en utmaning. Vi gjorde om butiken för ett år sedan och tiden därefter har varit lärorik, tuff och utvecklande, men samtidigt rolig. Jag har lärt mig saker av det som skett under pandemin, säger Emma då vi träffas på butiken.
Vid butiken jobbar totalt 14 personer och den omsätter cirka 50 miljoner kronor. På sommaren kan personalen växa till det dubbla. Byske, med camping och havsbad, är en mycket populär sommarort. Emma berättar att sommaren i fjol var speciell.
– Vi visste inte vad som skull ske, men det kom inga norrmän och det gjorde att vi tappade i omsättning. Det var svart på vitt hur viktig turismen är för Byske. Vi får hoppas att den kommande sommaren inte blir likadan, säger Emma som börjat planera för sommaren och dess möjligheter och risker.
Emma kommer från en handlarfamilj. Farmor och Farfar hade butik i Gargnäs. Emmas farbror och kusiner är handlare i Umeå. Mamma Lena och pappa Kalle tog över Byskebutiken 1998. Pappa Kalle avled 2012, och mamma Lena tog då över familjeföretaget.
– Jag har varit här sedan jag var 5 år. Samhället har utvecklats och det finns många drivna människor som bor här. Folk ser hur fint det är här. Det enda vi saknar nu är bostadsbyggande. Generellt ser jag att vi har en positiv framtid här i Byske, säger Emma som är med i den lokala företagsgruppen och är själv nominerad till ”Årets unga entreprenör” vid Alvargalan. Hon tror också att det som händer i Skellefteå med Northvolt och allt som hör därtill kan ge en positiv effekt även för närorterna.
– Jag skulle inte verka här om jag inte såg att det finns potential. Jag jobbar för att butiken ska nå sin fulla kapacitet. Jag ska göra det bästa som går att göra av den här innan jag en gång släpper den.
Många Ica-handlare lockas av att ta ett steg uppåt, ett Kvantum, eller ett Maxi kan locka.
– Visst, en större butik vore kul, men jag gillar det här som både är nära och personligt, säger Emma som berättar om hur mycket stamkunder det finns.
– Folk vet mycket om oss som jobbar här. Vi har en relation med kunderna. Det är ledsamt, jättetråkigt, att se då någon kund har gått bort. I de här tiderna saknar vi också en del kunder eftersom inte alla kommer till butiken just nu, men de får varorna hemkörda.
Samtidigt är Byske ur en aspekt också unik för att vara satelitort i Skellefteå kommun: det är den enda plats där både ICA och Coop verkar sida vid sida.
– Vi märkte att de gjorde om butiken, men vi kör så klart vårt race, säger Emma.
Det var inte alls givet för Emma att bli handlare. Hon hade börjat titta på andra utbildningar, men handeln kom att locka.
Men hon sökte till ICA-skolans Butiksledarutbildning (BLU) och kom in och det var en start på resan som via ICA:s två andra utbildningar, Företagsledarutbildningen (FLU) och Ledarutbildningen (LU) gjorde att hon i augusti i jfjol blev godkänd som handlare, och kunde ta över ICA Supermarket Byske från mamma Lena.
– Utbildningarna har varit fantastiska. Jag har fått träffa nya människor och fått kunskaper som är jättebra. Jag har bra kontakt med många av dem som jag gick med och vi kan bolla frågor om till exempel hur man problem som dykt upp på andra platser.