Det är i området kring Kinnbäck, som ligger norr om Byske och på gränsen till Norrbotten, som han har byggt upp sina egna, moderna kolmilor. De ser ut som två stora ugnar med skorstenar. Det ryker en smula ur den ena och Daniel berättar att temperaturen, i runda tal, ligger på 500 grader i de båda ugnarna.
– Jag förbränner hundra procent björkved utan syre, förklarar han och tillägger att björken som används är segvuxen. Han fortsätter:
– Det blir bäst med björkved eftersom det blir hård och kompakt kol.
Hur kom du på ide´n att tillverka egen grillkol?
– Jaa, jag hade tråkigt en helg och hittade ritningar på nätet, sedan kollade jag också på sociala medier, tänkte och funderade lite själv och så började jag bygga egna ugnar, säger han.
Den öppna planen där ugnarna står är grusbelagd. Björkved ligger snyggt staplad i ställningar och ett par påsar med grillkol står lutade mot en vedtrave. Han är noga med säkerheten och sommartid gör han endast grillkol när det regnar.
Kolen han gör har strykande åtgång. I dag säljer han till privatpersoner, ett par restauranger och har fler större kunder på gång.
– I våras fick jag säga nej till folk som ville köpa. Jag hann helt enkelt inte producera tillräckligt mycket.
Han vill satsa mer tid och energi på att tillverka grillkol och har planer för verksamheten. Han tänker bygga en ugn till och en station för att packa den färdiga grillkolen, men tar det lite längre fram.
Att producera grillkol tar en hel del tid. Från björkved till färdig kol tar det cirka 15 till 16 timmar. Innan den kan tas ur ugnen för att packas måste den kylas i cirka ett dygn.
Sedan tillkommer tid för att fälla träd, kvista, kapa och klyva, så totaltid från fällt träd till färdigpackad grillkol blir betydligt längre.
Veden tas dels ur egen skog, dels från inköp.
Han håller upp ett par bitar färdigt kol och säger att björkved gör den kompakt och hård, vilket ökar brinntiden i grillen.
Är du intresserad av grillning?
– Absolut. Jag grillar väldigt ofta och en riktigt fin bit älgkött är det bästa att grilla, säger han.
När det gäller tillverkningsprocessen för grillkol så handlar den kort sagt om att ved långsamt bränns i en miljö utan syre. Sav och fukt försvinner ur virket som torkar och det som blir kvar är grillkol.
Men ingen eldning i ugnarna är den andra lik och han säger att han lär sig efter hand.
– Det bildas också en restprodukt när man gör grillkol, nämligen biokol. Det har jag sålt till bland annat Skellefteå kommun och den finns även i Byske och på Strömsörtomten i blomkrukor som står ute, säger han.
Biokol bildas när veden hettas upp utan syre. Materialet blir poröst, binder näring på ett bra sätt och kan exempelvis användas för att förbättra jord.
Daniel Johansson är 28 år och redan något av en entreprenör, en händig mångsysslare och jobbar till vardags som maskinförare och säger att han är självlärd i det mesta.
Marknadsföring sker via hans Instagramkonto samt från mun-till-mun.
Att bygga två ugnar och göra egen grillkol tar tid och energi. Vad har du för drivkrafter?
– Det är min pappa, Mats Johansson, som är min stora förebild. Han brukar säga: ”Allting går, det tar bara lite tid” och ”Ingenting är omöjligt”, säger han och tillägger:
– Ett syfte för mig med grillkolen är också att kunna erbjuda bra lokala råvaror.