Byskes skamfläck – det gamla kommunhuset förfaller

Det som en gång i tiden var Byskes mittpunkt står nu öde sedan en tid tillbaka. Det gamla kommunhuset mitt i byn förfaller, och till bybornas stora förtret är det ingen som agerar. "Det är en skamfläck", anser många.

Det före detta kommunhuset i Byske har sedan några år tillbaka stått tomt. Den oskötta trädgården börjar sakta men säkert ta över tomten.

Det före detta kommunhuset i Byske har sedan några år tillbaka stått tomt. Den oskötta trädgården börjar sakta men säkert ta över tomten.

Foto: Melissa Niemann

Byske2020-08-14 07:00

Norran träffade nyligen ett gäng byskebor, som vill uppmärksamma förfallet av det före detta kommunhuset. Det var en uppgiven skara människor som satt i parken mittemot den stora byggnaden. Träffens syfte var att poängtera vikten av att ta hand om offentliga byggnader ute på landsbygden. 

– När de byggde det här huset var det så fint att man knappt vågade gå in där, och nu står det där och förfaller, berättar Barbro Hedenström.

Huset byggdes i slutet på 1950-talet, när Byske var en egen kommun. Vid sammanslagningen med Skellefteå kommun 1971 flyttades ansvaret för byggnaden. Genom årens lopp har byggnaden fyllt många funktioner och varit hem för ett flertal olika verksamheter. Polisstation, barnomsorg och second hand-butik är ett axplock av dem. 

– 2004 startade vi en social verksamhet som hette MagnAsyl. Där hade vi en second hand-butik och höll i svenskalektioner för nysvenskar, berättar Elisabeth Pettersson.

undefined
Bitar från balkongen har lossnat.

Några år senare började det spridas rykten om att fastigheten skulle säljas. Mellan 2007 och 2012 höll MagnAsyl en kontinuerlig dialog med folk från fastighetsnämnden på kommunen. Argumentet till att en försäljning var aktuell var att huset hade för höga driftskostnader.

– Kommunen påstår att byggnaden är för dyr för att förvalta, men hur mycket kommer inte skattebetalarna att få betala i driftkostnader för det nya kulturhuset? Varför prioriteras bara kommunala byggnader i stan och inte på landsbygden?, frågar sig flera av byskeborna.

undefined
Det var ett helt gäng byskebor som samlades i parken i hopp om att få sina röster hörda. De tycker att huset är en skamfläck för Byske.

Hösten 2012 såldes fastigheten till en privatperson för en krona och sedan dess har det hunnit byta ägare ytterligare två gånger. Den tidigare ägaren hade enligt byskeborna planer på att riva huset och göra ett lägenhetskomplex, något som kommunen satte stopp för eftersom tomten inte anses ligga på ett bostadsområde. 

– Tyvärr kommer det väl att behöva rivas nu. Hade man bara tagit hand om det från början hade det aldrig behövts. Förhoppningsvis kan kommunen lära sig något av det här, säger Elisabeth Pettersson.

Det är inte bara huset som påverkas av förfallet, även den angränsande parken mitt i Byske drabbas. Fontänen har inte fungerat på länge, pumpen finns nämligen enligt uppgifter inne i det gamla kommunhuset.

– När kommunen säljer sina gamla byggnader för sådana låga summor blir följden att den som tar över fastigheten inte är tillräckligt seriös för att förvalta verksamheten, säger en uppgiven byskebo.

undefined
Sandlådan som en gång var fylld av lekande barn är nu hem för skräp och ogräs.

Fredrik Nilsson, fastighetschef på Skellefteå kommun, menar på att en billig försäljning inte behöver resultera i en oseriös köpare, och säger att ett sådant köp skulle kunna bli aktuellt igen ifall kommunen bedömer att det är dags att göra sig av med en byggnad.

– Har vi en fastighet som inte nyttjas för eget behov så ska vi försöka avyttra lokalen eller fastigheten för att på så sätt minska kommunens kostnader. När man säljer en sådan här typ av fastighet så gör man alltid en bedömning, man ser över vad köparen har för tankar och idéer.

Med tanke på hur det gått med det gamla kommunhuset i Byske, kan inte det fungera som en lärdom i liknande fall framöver?

– I fallet med det gamla kommunalhuset i Byske så fanns det ingen kommunal verksamhet i lokalerna. Det gjordes en bedömning att det heller inte skulle förekomma någon kommunal verksamhet i byggnaden framöver, säger Fredrik Nilsson.

Varför satsar kommunen inte på att införa mer kommunal verksamhet i Byske då?

– Det är en fråga till politikerna och ingenting jag kan svara på tyvärr.

undefined
Det före detta kommunhuset i Byske har sedan några år tillbaka stått tomt. Den oskötta trädgården börjar sakta men säkert ta över tomten.

I dag ägs fastigheten av tre privatpersoner, varav två är skrivna i Ukraina. Norran har försökt komma i kontakt med dem utan att lyckas. 

Eftersom att kommunen inte längre äger tomten, och därmed inte ansvarar över byggnaden, är det något oklart vad som kan göras åt husets öde. Inte heller Skellefteå kommun har lyckats komma i kontakt med de nuvarande ägarna.

– Vi är medvetna om husets situation och vi jobbar på saken. De som jobbar med det här ärendet har sökt ägarna men inte fått någon kontakt, säger Stig Granlund (S), ordförande för bygg- och miljönämnden.

Han berättar att husets skick kan resultera i första hand i ett vite och i andra hand en sanktionsavgift. 

Kan det bli aktuellt att riva huset?

– Det är upp till kommunledningen att ta ett sådant beslut, men att man i första hand försöker få kontakt med husets ägare, säger han.

Byske f.d. kommunhus

1950-talet – Huset byggdes, Byske var en egen kommun. 

1971 – Byske kommun slogs samman med Skellefteå kommun som tog över fastigheten. 

2012 – Fastigheten såldes till en privatperson för en krona.

2017 – Huset såldes vidare till ett fastighetsbolag. 

2018 – Fastigheten blev uppköpt av tre privatpersoner som äger huset i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!