Utmärkelsen är en nominering till det nationella priset Årets nötsköttsföretag som delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter. Årets tema är företag som bland annat bygger eller har byggt innovativt för framtidens behov med hållbarhet, miljö och rationell drift.
Familjen Holmberg är den femte generationen som driver Brännfors lantbruk, Samuel och Katarina Holmberg tog över gården 2016. Från början var den en renodlad mjölkgård, men efter torkan 2018 utökade familjen genom att också satsa på köttproduktion.
–Det är bra att ha flera ben att stå på, då blir man mindre sårbar som företag, säger Samuel Holmberg.
För att kunna satsa på både mjölk och kött byggdes ett nytt djurstall 2019. Totalt rymmer alla stallar gårdens 250 köttdjur och 350 mjölkkor. Av de 350 kalvar som föds varje år är cirka 200 för köttuppfödning.
– Djuren korsas till viss del med köttraserna Simmental, Limousin och Charolais, och i övrigt har vi mjölkraser, berättar sonen Valter som även arbetar heltid på gården.
Gårdens senaste bygge är en stor biogasanläggning som stod klar i början av året. Gödseln från gårdens djur pumpas upp till anläggningen och ska resultera i biogas som med tiden kommer göra gården helt självförsörjande på både värme och el.
– Planen är att vi ska bli mer än självförsörjande på värme och el och på sikt kanske även kunna producera eget drivmedel, berättar Samuel.