Byske tappar när Kåge raggar

Hälsocentralen i Kåge raggade nya patienter för att stärka ekonomin, men det fick en oväntad effekt. Ett stort antal tycks ha valt att lämna Byske hälsocentral och lista om sig.

Marit Holmgren oroas över tappet av listade patienter.

Marit Holmgren oroas över tappet av listade patienter.

Foto: Ulrika Nohlgren

Byske2018-11-24 10:00
undefined
Marit Holmgren oroas över tappet av listade patienter.

I slutet av oktober gjorde Kåge hälsocentral en satsning för att få fler listade patienter. Sedan dess har Byske hälsocentral förlorat närmare ett hundratal listade. Det oroar verksamhetschef Marit Holmgren.

– Det är lika viktigt att rädda Byske hälsocentral. Listning är jätteviktig för alla hälsocentraler. När någon listar sig hos oss får vi bättre ekonomi och kan behålla personal och vara mer tillgängliga. Så är budgetsituationen för hälsocentralerna, säger hon.

Förlorar pengar

Hon är inte riktigt nöjd med Kåges satsning, bland annat att man gjort utskick i Frostkåge, som tillhör Byskes upptagningsområde.

– Hundra patienter – det handlar om mycket pengar i min budget, säger hon.

Med varje listad patient följer pengar beroende på ålder. Mest pengar, cirka 6 000 kronor, får hälsocentralen om en person över 80 år listar sig. Generellt får hälsocentralerna mer pengar för de yngsta och personer över 65 år.

I dagsläget har Byske 4 464 listade patienter, men Marit skulle önska att det var 4 700 för att kunna upprätthålla lika bra service.

Det är väl själva tanken med vårdvalet, att det ska vara konkurrens?

– Ja, vi konkurrerar med varandra samtidigt som vi ska samarbeta och tillhör samma koncern. Egentligen kanske regionen skulle se över budgetupplägget, säger hon.

– Jag tycker det är viktigt att patienterna kan välja var de vill få sin vård – och även byta hälsocentral. Samtidigt är det jätteviktigt också om man har allvarlig sjukdom att det finns kontinuitet och att man jobbar i team vid vissa diagnoser. Här i Byske har i dag inte behov av hyrläkare utan har fyra tillsvidareanställda allmänspecialister, tillägger hon.

Är vårdvalet till nackdel i mer glest befolkade områden tycker du, där geografi spelar större roll?

– Det är en politisk fråga och jag vill ställa mig helt neutral. Men samtidigt vill jag trycka på att vi vården ska vara tillgänglig, av hög kvalitet och nära, oavsett var man bor.

Enligt Marjo Bodén, verksamhetschef för Kåge- och Moröbacke hälsocentraler var deras intention inte att ta patienter från andra hälsocentraler.

– När vi stod utanför ICA frågade vi i första hand om man gjort ett aktivt val och i andra hand ville vi få de som trodde de tillhörde Kåge hälsocentral att lista sig. Syftet var inte att sno till oss patienter. Generellt tycker jag vi har bra samarbete mellan enheterna.

Inte heller utskicket i Frostkåge var tänkt att försvåra för Byske hälsocentral.

– Det handlade om en teknikalitet när vi gjorde utskicket. Delar av Frostkågeområdet tillhör Kåge men det gick inte att exakt dela upp området då utskicken görs till ett postnummer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!