Mångmiljonsatsning på biogas i Åbyn

Brännfors Lantbruk AB satsar klimatsmart – har installerat biogasanläggning: ”Vi kommer att bli självförsörjande på el och värme”, säger lantbrukaren Samuel Holmberg.

Familjen Holmberg, Brännfors Lantbruk AB framför mångmiljonsatsningen.

Familjen Holmberg, Brännfors Lantbruk AB framför mångmiljonsatsningen.

Foto: Karin Israelsson

Byske2024-04-09 09:00

På en höjd mittemot det stora lantbruket i Åbyn, Byske, stoltserar en stor kupol med gårdens logotype. Den har vuxit fram under det senaste året och är en medveten satsning på biogas. Det innebär att lantbrukarfamiljen Holmberg satsar grönt. För framtiden, för gården och för miljön. 

– Det är en investering på 16 miljoner kronor. Vi ska först lära oss att göra biogas och tanken är att vi ska bli självförsörjande på el och värme, säger lantbrukaren Samuel Holmberg, som står bakom satsningen. 

undefined
Samuel Holmberg förklarar vad som sker i en rotacut.

Medfinansiär till lantbrukets biogasanläggning är Klimatklivet som bidragit med 60 procent. Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet går till olika typer av åtgärder och delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU. 

– Vi kommer att kunna försörja hela gården på 600 000 kilowattimmar själva, säger Samuel Holmberg.  

På gården finns i dag totalt cirka 700 djur. Satsningen har i allra högsta grad med djuren att göra. Det är nämligen deras gödsel som processas och blir biogas. Det är den korta förklaringen på hur själva biogasen blir till, men den är mer komplex än så. 

– Man kan säga att detta sker med kon i centrum och vi gör det delvis med tanke på miljön, det blir ett grönt kretslopp, säger Samuel Holmberg. 

undefined
Elly och Lennart Holmberg med barnbarnet Valter Holmberg.

Vi går in i en nybyggd barack intill den stora kupolen där en så kallad rotacut står monterad. Den mixar fast och flytande gödsel och pumpar tillbaka det till Rötkammaren där det värms upp till 40 grader. Samuel får många frågor om processen av besökarna. Han förklarar kretsloppet och visar hur olika delar i anläggningen fungerar och syftet med dem. 

Nu står anläggningen klar och kommer att tas i bruk inom kort. Då ska gödsel pumpas upp och processas, men resan från idé till färdigt bygge har tagit ett par år. Bara själva bygget har pågått i ett år. 

– Det har varit väldigt spännande och vi har fått kämpa litegrann. Men vi vill också kunna vara förebilder för hållbart lantbruk och nu har vi lagt grunden och tagit steg ett, säger han. 

För en tid sedan bjöd man in bybor och boende i kringliggande byar till Öppet hus för att visa anläggningen, förklara hur den fungerar och man hade till och med ordnat fikabord för besökarna. 

undefined
Noomi och Amanda Holmberg serverade fika till besökarna.

Utanför anläggningen samlades många intresserade och familjen var nöjd med uppslutningen. 

Det finns också planer på att bredda satsningen och öka reningen av metangasen. Det är en bit bort, men det betyder att gårdens alla maskiner, som exempelvis traktorer, skulle kunna drivas på biogas. 

– Innan man kan köra det som ren bränsle måste man rena gasen till 98 eller 99 procent, förklarar Samuel Holmberg. 

Han säger också att det, på sikt, går nyttja biogasen för fler tjänster, men tillägger att det ligger längre fram i tid. 

Biogasanläggningen kommer från finska Demeca som byggt och skött installationen. Samuel säger att det finns en lantbrukare i Norrbotten som också installerat biogas, men att det är vanligare i södra Sverige. 

undefined
Familjen Holmberg, Brännfors Lantbruk AB framför mångmiljonsatsningen.

Brännfors Lantbruk AB har funnits i släkten Holmbergs ägo under lång tid. Samuel tog över det av sina föräldrar som, i sin tur, tog över efter deras föräldrar. På plats vid lördagens visning fanns Samuels föräldrar, Lennart och Elly Holmberg. 

– Det här är ett steg i rätt riktning och ett försök att hänga med i miljöutvecklingen, säger Lennart Holmberg. 

Biogas/Klimatklivet

Biogas är den gas som bildas när organiskt material (gödsel, matrester, växter, avlopps- vatten med mera) bryts ned i syrefria miljöer. Biogas består huvudsakligen av metan och koldioxid, men innehåller också små mängder av svavelväte och ammoniak.

Klimatklivet är ett investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning. Det kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Klimatklivet delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU. 

Källor: Energigas, Sverige, Naturvårdsverket 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!