Bogserbåten Garibaldi blev en stuga

Utanför Furuögrund ute på Halsön finns en stuga som från början var en båthytt och en bensinstation.” Det är som bomull för själen och bra återhämtning att vara här ute”,säger Kerstin Lindgren.

”Jag tillbringar stor del av tiden ute när jag är i stugan. Och försöker att vara här när jag är ledig från jobbet som barnmorska”, säger Kerstin Lindgren som för dagen har besök av barnbarnet Felicia Norrgren Serbassi.

”Jag tillbringar stor del av tiden ute när jag är i stugan. Och försöker att vara här när jag är ledig från jobbet som barnmorska”, säger Kerstin Lindgren som för dagen har besök av barnbarnet Felicia Norrgren Serbassi.

Foto: Jeanette Lövgren

Byske2020-07-23 17:00

Halsön är 11 kvadratkilometer stor och på ön finns cirka 15 stugor. Kerstin och barnbarnet Felicia kommer susande över vattnet för att hämta upp i Kolviken utanför Furuögrund. När man kliver in i Kerstin Lindgrens storstuga på 39 kvadratmeter ute på Halsön kan man se att det finns många inredningsdetaljer som går mot det marina temat. Delar av köket och sovrummet är ursprungligen byggt av en båthytt från båten Garibaldi och mellandelen i stugan är den gamla bensinmacken från Byske, det syns också på BP-skylten som hänger uppe på en bjälke. Den nya delen byggdes 2001 med stora fönster mot vattnet.

 –Jag visste inte om det från början men nu förstår man varför det är så snett och vint, men jag tycker att det är lite charmigt. Och jag vet inte hur länge stugan har stått här. I början var det bara båthytten och bensinmacken ihopbyggda och ett utedass som fanns här, säger Kerstin.

Sedan har det tillkommit fler byggnader på tomten som sovstuga, bastu och förrådsbyggnader.

– När jag skulle bygga om köket så fraktade vi ut det med båten. Det var spännande för båten var proppfull. Det är bäst om man kan frakta ut på vintern. Det krävs lite planering och jobb när man har en stuga på en ö, säger Kerstin.

Sedan några år finns även kommunalt sommarvatten ute på Halsön och Rommelsön. Sommarstugeägarna ute på öarna hjälptes gemensamt åt genom att dra en slang på havsbotten med hjälp av en flotte. Resulterade i en vattenförening och en blåsgrupp som tömmer ledningen innan vintern, resultatet blev mycket gemenskap sommarstugeägare i mellan.

– Det bästa som jag köpt till stugan är en luftvärmepumpen. Jag brukar slå på den i februari och sen får den stå på för jag är här mycket även på vintern.

Till ön kommer det även många båtgäster, där har även Byske båtklubb en brygga och klubbhus där Kerstin brukar anordna HLR- och heimlichträning för öborna.

– Jag har ju allt här, mycket blommor och en stor trädgård och jag plockar mycket bär och svamp. Nästan varje kväll eldar vi igång bastun och tar ett dopp i havet. Det jag skulle önska är att de skulle muddra här ute i sundet för det blir bara grundare och det håller på att växa igen. Jag trivs så bra här och har bra grannar.

– Nu ska vi slänga ner en mjärde och hoppas att vi får lite abborre som vi kan röka, säger Kerstin och startar upp båten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!