Norrmejeriers omsättning blev drygt 2,2 miljarder kronor. Invägningen var 194 miljoner kilo mjölk och antalet aktiva mjölkbönder minskade med 16 till 259.
– Att antalet mjölkbönder minskar i norra Sverige är inte roligt, säger Samuel Holmberg till Norran.
Brännfors Lantbruk, som han driver tillsammans med sin fru Katarina och barnen Valter, Axel, Lovisa och Amanda, är en av de största mjölkleverantörerna i länet. Företaget har 8 anställda och omsätter cirka 30 miljoner kronor.
Samuel tycker det positivt signaler att mjölkpriset höjs.
– Det är på rätt väg men priset är fortfarande en bit ifrån vad vi önskar för att mjölkproduktionen häruppe i norra Sverige ska rulla runt ekonomiskt.
Med de priser som nu gäller är han inte beredd att utöka antalet mjölkkor.
– I stället satsar jag på fler ben att stå på. Det handlar bland annat om mer produktion av nötkött och biogas. Det gäller också att öka effektiviteten på gården, berättar Samuel.
Brännfors Lantbruk utsågs av LRF Västerbotten till Årets nötköttsföretag 2024. Andra priser som Brännfors Lantbruk fick under 2024 var utmärkelsen Årets Småföretag som delades ut på Alvargalan och Årets Landsbygdsföretag som de fick från Skellefteå Byautvecklingsråd.
– Våra ägares lönsamhet har drabbats hårt av kostnadsexplosionen de senaste åren och därför är ett stärkt mjölkpris mycket viktigt, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier i ett pressmeddelande.
Han konstaterar att planerna för de kommande åren visar på fortsatt stärkt lönsamhet i syfte att stärka den ekonomiska situationen för Norrmejeriers ägare.
– 2025 har vi redan kunnat höja mjölkpriset med 30 öre och räknar med fortsatta förstärkningar under året, berättar Gerhard Bley.
Tack var det goda resultatet har styrelsen beslutat om en vinstdelning till ägarna i form av en insatsemission och ränta på insatt kapital motsvarande 15 öre per kilo mjölk.
– Vi ser detta som ett viktigt steg för att stärka lönsamheten för våra ägare, men vi är medvetna om att mer behöver göras för att skapa långsiktigt bärkraftiga mjölkgårdar i Norrland, säger Göran Olofsson, styrelseordförande i Norrmejerier.
Norrmejerier har beslutat att införa en hållbarhetsersättning till mjölkbönderna från 2025, vilket ska stärka den långsiktiga omställningen mot mer klimatsmart mjölkproduktion.
Under 2025 och framåt fokuserar Norrmejerier på tre huvudsakliga områden: Det ena är ”lönsam tillväxt genom starka varumärken” där det bland annat ingår en satsning på hela landet. Det andra är effektivisering av produktion och logistik. Här beräknas nedläggningen av Luleå mejeri ge årliga besparingar på 30 miljoner kronor.
– Nedläggningen av mejeriet i Luleå var tyvärr nödvändigt för att Norrmejerier ska bli effektivare, tycker Samuel Holmberg.
Det tredje är området som Norrmejerier ska satsa på är optimering av råvaruflöden. Här ligger fokus på att öka värdet på restflödena i verksamheten, primärt inom vassle och skummjölk. Just nu utreds också en investering i en ny torkanläggning. Finansiering av detta projekt utreds, efter att planerat statligt stöd uteblivit.
– Norrland är i takt med klimatutmaningarna i världen en mycket gynnsam plats för mjölkproduktion och vår nya strategiska plattform visar på att vi kommer fortsatt utveckla vår position som en ledande aktör inom svensk mejeriindustri, avslutar Gerhard Bley.