Turismsatsning på sjöbodar planeras i Bygdsiljum

Bygdsiljum utveckling (Buab) planerar för sex stycken sjöbodar med övernattning för turister i samhällets absoluta centrum. Förhoppningen är att projektet ska kunna startas nästa år. ”Vi är försiktigt optimistiska”, säger Lars Martinson.

Leif Lindgren (t v)  och Lars Martinson går mitt i Bygdsiljum. Tanken är att sjöbodarna ska byggas nära lekparken som då kommer att få flytta på sig en bit.

Leif Lindgren (t v) och Lars Martinson går mitt i Bygdsiljum. Tanken är att sjöbodarna ska byggas nära lekparken som då kommer att få flytta på sig en bit.

Foto: Lars Andersson

Bygdsiljum2023-09-14 08:00

Bygdsiljum är ett av få samhällen som har fler arbetstillfällen, 400 stycken, än invånare, 380 stycken, räknat på en radie på två kilometer från centrum.

undefined
Leif Lindgren (t v) och Lars Martinson går mitt i Bygdsiljum. Tanken är att sjöbodarna ska byggas nära lekparken som då kommer att få flytta på sig en bit.

Norran möter Leif Lindgren som leder verksamheten inom Buab sedan fem år och dess ordförande Lars Martinson, tillika ordförande i nya Martinsons stiftelse, i Siljegården. Ett tecken på utvecklingen är att företaget Bankomat nu har beslutat att placera en ny sedelautomat där, vilket har ett starkt signalvärde.

– Det är till exempel inte så lätt för norrmännen som inte har vårt Swish, säger Leif Lindgren.

Bygdsiljum Utveckling grundades 2002. Aktiebolaget har 65 delägare: företag, privatpersoner och föreningar. Det startades för att se till att Skebo inte skulle flytta 32 lägenheter från samhället. Verksamheten övergick till att vara såväl fastighetsförvaltare som landsbygdsutvecklare. Den har bland annat uppdraget att driva utvecklingen i Bygdsiljum så att hyresgäster och övriga Bygdsiljumsbor får en ”bra miljö att leva och utvecklas i”. Varje år bidrar företagen i byn med totalt 180 00 kronor till utvecklingen.

undefined
Så här kan de se ut då arbetsgrupperna redovisar på Siljegården.

Under 2022 tog ett nytt visionsarbete fart på Buab, som fungerar lite som bollplank och motor runt utvecklingen. Buab kan bidra med kapital, med mera, då goda idéer finns. 70 personer var på plats då arbetsgrupper skulle bildas. Det syns också i lokalen.

Var och en av de sju arbetsgrupperna har hängt information på väggen om vad de håller på med. 

– Det innebär att vem som helst kan gå in här och se vad som är på gång. Fyra-fem personer är med i varje grupp och det sker en avstämning två gånger per år, berättar Leif Lindgren.

– Det är inte några få som gör allt här, utan många är med, fortsätter Lars Martinson.

Ett tydligt resultat av arbetet är till exempel att Bygdsiljum nu har en fritidsklubb där föräldrar och barn samverkar och hittar på saker.

undefined
Lars Martinson hoppas att en del av intäkterna från vindkraftverken som finns och planeras byggas runt Bygdsiljum ska kunna tillfalla samhället.

För en månad sedan berättade de åtta tidigare delägarna i Martinsonskoncernen att det bildat en stiftelse för att främja samhället Bygdsiljum och öka livskvaliteten för boende i Bygdsiljum och främja inflyttningen till samhället.

Startkapitalet var fyra miljoner kronor och dess årliga avkastning i form av räntor och utdelningar ska användas för främjande av ändamålen.

– Vi har tidsbegränsat stiftelsen till 25 år, säger Lars Martinson. 

Det innebär att utöver räntorna och utdelningarna är tanken att det egna kapitalet ska förbrukas över tid.

Bygdsiljum har därmed nu två fristående aktörer som verkar för samhällets framtid.

undefined
I Bygdsiljums centrum finns två viktiga platser för samhället, butiken och restaurangen.

Vid sidan av ett 30-tal företag som i dag genererar 400 arbetstillfällen konstaterar duon att butiken, skolan och restaurangen, klassiska Westmans café och bar, är enormt viktiga för samhället.

– Det är en del av livskvaliteten. Att få folk engagerade på orten är nyckeln till allt, säger Lars Martinson.

Målet är att få en inflyttning och samhället har ökat med 20-25 personer de senaste åren. Problemet är att det inte finns lediga bostäder och bankerna är inte villiga att låna ut pengar till nybyggen.

– De som vill flytta hit ska bo någonstans. Kan vi inte bygga nytt är det svårt att expandera, men vi fortsätter att undersöka vilka möjligheter som finns. Vi har ett gott samarbete med Skellefteå kommun utan problemet är marknaden som den ser ut i dag, konstaterar Lars Martinson.

Det finns dock planer på byggnationer – redan nästa år. För att öka attraktiviteten för turismen planeras sex stycken sjöbodar för övernattning vid Bygdeträsket – i centrum.

– De ska byggas för att hyras ut. Vi har skissat på hur det ska se ut. Vi hoppas på att komma igång nästa år. Nu jobbar vi för att få ihop ekonomin, förklarar Lars Martinson.

undefined
Leif Lindgren leder det dagliga arbetet inom Bygdsiljum utveckling sedan fem år.

Dessutom ses stora möjligheter med Bygdsliljumbacken som både lockar såväl skid- som cykelåkare olika säsonger. Därtill är Motorklubben mycket aktiv. 

Under våren 2024 kommer en discgolfbana att stå klar i samhället.

Lobergsgrottan sydost om Bygdsiljum upptäcks av allt fler och hade många utländska besökare under sommaren.

– Vi jobbar nu för att ta fram en gemensam grafisk profil för turistmålen, berättar Leif Lindgren.

På frågan om det finns en målbild om fem år svarar Lars Martinson:

– Min bild är att på de åren har byn och närområdet fortsatt att utvecklas. Vi har, som jag tror, betydlig fler arbetstillfällen än vi har i dag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!