65-miljonersinvestering görs i Bygdsiljum

Holmen ska påbörja en investering på 65 miljoner kronor för att ta bort en flaskhals och kunna öka produktionen av KL-trä med 50 procent vid sågverket i Bygdsiljum, före detta Martinsons.

Erica Lundström arbetar vi utlastningen på KL-träfabriken i Bygdsiljum som nu får en ny CNC-fräs och som byggs ut med 1 000 kvadratmeter.

Erica Lundström arbetar vi utlastningen på KL-träfabriken i Bygdsiljum som nu får en ny CNC-fräs och som byggs ut med 1 000 kvadratmeter.

Foto: Lars Andersson

Bygdsiljum2023-02-23 07:00

För snart sju år sedan gjordes den förra större investeringen i KL-trä, korslimmat trä, där. Då växte fabriken från 2 200 kvadratmeter till 4 700 kvadratmeter och produktionen kunde trefaldigas. Samtidigt ökade möjligheten att producera större KL-skivor från 12x1,2 meter till 16x3,0 meter.

undefined
Erica Lundström arbetar vi utlastningen på KL-träfabriken i Bygdsiljum som nu får en ny CNC-fräs och som byggs ut med 1 000 kvadratmeter.

Nu kommer fabriken att växa ytterligare både vad gäller kapacitet och yta – en utbyggnad om 1 000 kvadratmeter ska ske. En investering handlar om en hel ny CNC-fräs som används för att göra urtag för fönster och dörrar i byggelementen. De befintliga maskinerna köptes begagnade och har nu nått sin kapacitetsgräns. Satsningen möjliggör att produktionskapaciteten kan öka med 50 procent.

undefined
Platschefen för Holmens sågverk i Bygdsljum, Olov Martinson, står framför KL-träfabriken, som sju år efter invigningen kommer att byggas ut.

– Nu kör vi tvåskift vardagar på limlinjen men CNC maskinerna producerar dygnet runt eftersom de är flaskhals i produktionen. Med investeringen ser vi en möjlighet att utöka och främst börja producera under helger också. I dag har vi en bra orderstock, säger Olov Martinson, platschef för Holmens sågverk i Bygdsiljum.

Han berättar att en av Holmen Bygdsiljums styrkor är att företaget genom Martinson Byggsystem, som ingår i Holmenkoncernen, kan sälja hela projekt som skolor, idrottshallar och kontor – och inte bara på volym.

– Vi blir väldigt konkurrenskraftiga i och med att vi kan sköta hela kedjan från start som ritning, konstruktion, projektera och montera, säger Martinson.

undefined
Oscar Arvidsson arbetar som operatör vid KL-fabriken vid Holmen Bygdsiljum, där det nu ska investeras 65 miljoner kronor i en expansion.

Kort sagt kan det ske en leverans från ax till limpa.

– Det är en trygghet för kunden. Vi har i dag många referensobjekt som vi kan visa upp.

Den nya anläggningen är planerad att driftsättas under våren 2024. Men det tar dock inte slut där.

Ett än större projekt ligger i dag i en tidig fas. Enheten i Bygdsiljum har förutom ett storskaligt sågverk två limträlinjer där den äldsta delen kommer från slutet av 1960-talet. Just nu pågår en förstudie om en stor satsning på en modernisering – och dessutom möjlighet till ökning av produktionen.

undefined
”Det blir även tvåskift med de nya maskinerna, men vi ser en möjlighet att utöka och främst börja producera under helger också”, säger platschefen Olov Martinson.

– Vi vill lyfta hela produktionen till dagens nivå och det handlar om allt från maskinlayout till affärsutveckling. Det handlar om en investering på mellan 300 till 400 miljoner kronor, säger Martinson.

– Det här är en viljeyttring från våra ägare: ska vi reinvestera eller bygga nytt?, fortsätter Martinson och konstaterar att en första plan kan vara klar under senhösten.

I oktober 2022 berättade Holmen Trävaror om en investering i kaputrustning och ett distributionslager vid Holmens Sågverk i Braviken utanför Norrköping. Olov Martinson säger att skälet till investeringen är att limträdelen vuxit och tagit marknadsandelar. Ett standardsortiment av limträ levereras till byggvaruhus i hela landet. Under högsäsong lämnar fyra-fem lastbilar med släp Bygdsiljum varje dag med lagerbalkar av limträ som är kundanpassade till byggvaruhusen.

undefined
Holmen investerar nu i en utbyggnad av KL-trä-fabriken i Bygdsljum. Samtidigt pågår en förstudie om det ska tas en än större investering på limträsidan.

För Holmen innebär satsningen att de volymer som ska levereras till mellan- och södra Sverige kommer att transporteras i fulla 12-meters längder till Braviken där de kapas till rätt längd för att därefter levereras ut till kunderna. Detta innebär också att bilarna fylls och med det minskar klimatavtrycket.

– Investeringen i Braviken tillhör Bygdsiljums resultatenhet. Det är positivt för oss och möjliggör en fortsatt expansion av limträ i Bygdsiljum. Det har också tagit oss ett dygn närmare många kunder vilket ökar vår konkurrenskraft ytterligare, berättar Olov Martinson.

Holmen i Bygdsiljum

Det blev känt att Holmen ville förvärva Martinsons-koncernen under juli 2020. Den 1 oktober samma år skedde ägarförändringen formellt.

I dag arbetar ungefär 300 personer vid Holmen Bygdsiljum, varav 250 i produktionen. 150 av dem arbetar med förädling och 100 på sågverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!