Westerbottens Bryggeri fortsätter traditionen med att ge sina ölsorter ett västerbottniskt namn. Tidigare har man namngett alla sina öl efter platser i Västerbotten, till exempel har Vithatten fått ett eget öl.
Och nu väljer de Bygdsiljum som namn där man menar att siljum, som betyder sel och lugnt vatten, passar denna mellanmörka ale,
För två år sedan tog försäljningen av de alkoholfria dryckerna fart, och för ett år sedan kunde man se en ny trend växa fram där Sverige är ett föregångsland, även om trenden först kom till Tyskland och Spanien.
– Förr i tiden beställde man en stor stark och ville ha så mycket alkohol och dryck som möjligt i glaset. I dag är det annorlunda. Man ser mer till smaken och mindre till alkoholhalten. Den nya alkoholfria trenden är väldigt positiv för folkhälsan, säger i ett pressmeddelande Olof Degerfeldt, styrelseordförande på Westerbottens bryggeri.
Bygdsiljum säljs på livsmedelsbutiker i Västerbotten, men den kommer också att finnas på pubar och restauranger i regionen. Lite längre fram även på Systembolaget.
– Att tillverka en alkoholfri öl är en stor utmaning eftersom det krävs en mer avancerad bryggprocess, men även denna gång har vi lyckats brygga en smakrik öl trots låg alkoholhalt. Och priset är attraktivt då den inte beskattas med alkoholskatt, konstaterar bryggmästaren Kent Gustafsson.
Sin vana trogen släpper Westerbottens Bryggeri ölen i den ort som fått namnge ölen, och denna gång blev det på anrika Westmans Café i Bygdsiljum.