Martinsons levererar stomme till pilotbygge - ska bli först med nollutsläpp

Martinsons i Bygdsiljum ska leverera stommen till Sveriges första NollCO2-byggnad. Det handlar om Lidls nya butik i Visby som uppförs som ett pilotprojekt för Sweden Green Buildings nya certifiering.

"Vi är världsledande  när det gäller miljövarudeklarationer. Här har vi ett försprång gentemot andra leverantörer", säger Robert Vikström.

"Vi är världsledande när det gäller miljövarudeklarationer. Här har vi ett försprång gentemot andra leverantörer", säger Robert Vikström.

Foto: Lars Westerlund

Bygdsiljum2019-08-09 14:37
undefined
Konceptskiss för Lidls nya klimatneutrala butik i Visby

– Det är fantastiskt roligt att vi får vara med om detta projekt som kan bli vägledande för framtidens byggande, säger Robert Vikström, account manager hos Martinsons.

Han hävdar att Martinsons är ledande i branschen när det gäller hållbarhetsfrågor.

– Vi har arbetat hårt med detta i många år och nu börjar också kunderna inse vikten av att ha ett miljötänk ända från avverkningen till produktionen och leveransen. Bland annat är vi världsledande när det gäller miljövarudeklarationer. Här har vi ett försprång gentemot andra leverantörer.

undefined
"Vi är världsledande när det gäller miljövarudeklarationer. Här har vi ett försprång gentemot andra leverantörer", säger Robert Vikström.

Han berättar att man hos Martinsons hela tiden arbetar för att hitta kluriga hållbarhetslösningar.

– Vår kvalitets- och miljösamordnare Per Lundgren har ständigt nya projekt på gång inom det området. Nu pågår bland annat en omfattande genomgång av alla kemikalier som vi använder i verksamheten, säger Robert.

Produktionen av det KL-Trä och limträ som ska användas vid butiksbygget i Visby pågår för fullt.

– Vi står också för montaget av stommen som inleds i september. Fyra av våra mannar kommer att genomföra detta under cirka tio veckor. Sommaren 2020 ska butiken invigas, berättar Robert.

undefined
Det är LINK arkitektur och Sweco som tillsammans med Lidl utvecklat byggnaden.

Det är LINK arkitektur och Sweco som tillsammans med Lidl utvecklat byggnaden. Målet med NollCO2-certifieringen är att ha ett nollutsläpp av koldioxid under hela byggnadens livslängd. Det ska uppnås genom att använda miljövänliga byggnadsmaterial, minska energiåtgången under byggprocessen samt effektivisera energianvändningen.

Certifieringen omfattar därför både materialtillverkare och byggentreprenörer genom att sätta gränsvärden för utsläppsmängderna från både produktfas och byggproduktionsfas, vilket är unikt.

Den nya certifieringen, som är mycket krävande, har Sweden Green Building Council tagit fram tillsammans med branschen.

– Kraven är förmodligen hårdast i världen och det känns mycket bra att vi klarar dem när det gäller vår bit i projektet. Det här kommer att ge ringar på vattnet, säger Robert Vikström

Med pilotprojektet i Visby vill Lidl bana väg för klimatneutrala handelslokaler avseende byggmaterial, byggprocess och drift av byggnad och affärsverksamhet. Målet med den nya certifieringen är ett netto-noll-utsläpp under byggnadens livscykel där den skuld som arbetas upp under byggnadens livscykel kompenseras över tid med olika klimatåtgärder, exempelvis lokalt producerad förnybar energi.

undefined
"Kraven är förmodligen hårdast i världen och det känns mycket bra att vi klarar dem när det gäller vår bit i projektet. Det här kommer att ge ringar på vattnet", säger Robert Vikström

Den nya certifieringen riktar sig mot fastighetsägare och företag med ingående kunskap om byggnaders klimatpåverkan och med väl etablerade rutiner för hållbarhetsredovisning. Alla inblandade samarbetspartners blir pionjärer inom design och teknikutveckling som andra kan vända sig till för idéer, inspiration och kunskaper.

I livsmedelsbutiker är energianvändningen mycket hög. I gengäld finns möjlighet att återanvända spillvärme. Att även begränsa byggnadsvolymen och optimera utformningen jämnar ut materialåtgången och energianvändningen, vilket i sin tur minskar byggnadens CO2-påverkan. Det här kräver anpassning av fasader, glasytor, isolering, solavskärmningar, energisystem och mycket mer. Samtidigt ska gestaltningen resultera in en byggnad med en egen intressant identitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!