– Vill det sig väl kommer vi också att kunna ha påfåglar här igen, säger Olov Martinson, Bygdsiljumbo och platschef på Holmens sågverk i Bygdsiljum.
Han kan dock inte lova någon påfågel eftersom detta fortfarande är osäkert och hänger på om det går att få tillstånd från beslutande myndigheter.
– Men det vore ju fantastiskt om det kunde bli verklighet. Westmans, som startades 1929, var tidigare mest känt för sina påfåglar och de är sedan länge också en symbol för byn, berättar Olov.
Vad satsningen handlar om är att Holmen, tillsammans med byborna och med Buab, Bygdsiljum Utveckling som samordnare bland annat ska uppföra sex sjöbodar, som kan användas till övernattning, intill Westmans vid Stora Bygdeträskets utlopp i Rickleån.
– Sjöbodarna har ritats av arkitekt Rolf Marklund som bland annat inspirerats av sjöbodarna för övernattning som finns i Rovögerns hamn i Täfteå, säger Olov.
I projektet ingår också att bygga en brygga efter stranden, en fördubbling av parkserveringen och en scen.som bland annat ska kunna användas till bland annat berättaraftnar, barnteater och livemusik. Dessutom ska hela parkområdet upprustas.
I projektet ingår även att i cafébyggnaden ersätta den direktverkande elen med luftvärmepumpar.
– Vi väntar nu bara på bygglovet så att vi kan sätta i gång med byggandet, berättar Robert Vesterlund, projektledare för bygget.
Då Holmen förvärvade Martinsons 2020 ingick även fastigheten där Westmans Café huserar. Verksamheten drivs sedan dess av entreprenören Yvonne Norman Håkansson.
Buab som är ett aktiebolag med 63 delägare; företag, privatpersoner och föreningar. Bolaget grundades 2002 då de köpte 42 lägenheter från det kommunala bostadsbolaget Skebo.
– Det var några tuffa år från början men sedan 7–8 år tillbaka är alla lägenheterna uthyrda och det finns också en kölista, berättar Olov och inflikar att medelåldern i Bygdsiljum, som har cirka 500 invånare, ligger på 37 år.
För tio år sedan bildades en visionsgrupp inom Buab, som i sin tur består av sju olika arbetsgrupper. Varje arbetsgrupp utformar sina egna mål, och har en gruppledare som sitter i visionsgruppen.
– Totalt ingår ett 50-tal personer i arbetsgrupperna. En av de delar som ingår i vårt offensiva visionsdokument, som togs fram 2022 och som sträcker sig fram till 2032, var satsningen på Westmans, säger Robert.
Förutom Holmens insats kommer det att krävas cirka 1 100 entreprenörstimmar från lokala företag och cirka 1 000 ideella arbetstimmar för att realisera projektet.
– Här i byn är vi vana att arbeta ideellt. När vi fixade bredbandet 2003 handlade det om 4160 ideella arbetstimmar, berättar Olov och betonar att samarbetet mellan ideella krafter och Holmen är en förutsättning för att kunna genomföra det här stora projektet.
– Det kommer att innebära ett stort lyft för oss som bor och verkar i Bygdsiljum, men också för besöksnäringen, Dessutom innebär satsningen att våra egna besökare till Holmen får bättre boendemöjligheter i närheten av industrin, säger Olov.
En annan färsk och god nyhet i Bygdsiljum är att förskolan i Bygdsiljum utökas från 24 till 35 platser.
– Det sker direkt efter sommaren när den tidigare slöjdsalen på skolan är ombyggd för den expansionen, avslutar Robert Vesterlund.