– Företaget är en stor del av oss och det är klart att vi funderat om vi har gjort rätt? säger Peter Martinson, en av tidigare åtta delägarna till Västerbottens-Kuriren.
– Vi är i det närmaste födda på sågen så det är klart att den betytt mycket, säger Marie Karlsson.
För cirka ett år sedan beslutade ägargruppen bestående av två syskonkvartetter i fjärde generationen Martinson att sälja företaget som vuxit till en av Sveriges största familjeägda träförädlingsindustrier.
Förutom Peter Martinson, Bygdsiljum är det Lars Martinson, Bygdsiljum, Agneta Holmström, Skellefteå, Elisabeth Sundh, Bygdsiljum, Christine Martinson, Umeå, Marie Karlsson, Högliden, Olov Martinson, Bygdsiljum och Inga-Lill Martinson-Andersson, Vänersborg som ingått i ägargruppen.
Vägen fram till beslutet att sälja fick ta sin tid och kantades av många frågeställningar av känslomässig art, men beslutet kunde ändå fattas i enighet eftersom de inblandade är överens om att en försäljning var bäst för koncernens fortsatta utveckling.
Om ägandet gått vidare till nästa generation skulle det ha inneburit att antalet delägare ökat från 8 till 21.
En sådan stor ägargrupp anses inte som den ultimata lösningen för den fortsatta utvecklingen av en stor koncern som 2019 omsatte cirka 1,9 miljarder kronor och har cirka 475 anställda.
– Vi kunde göra det här vägvalet att sälja i ett läge där vi kunde välja själva. Koncernen är välinvesterad och står på flera starka ben. Vi är övertygade om att detta är långsiktigt bäst för verksamheten. Vi har lagt grunden till och det är, vilket är viktigt, bra arbetskraft och lätt att rekrytera. Nu kan den nya ägaren fortsätta att gasa på, säger Lars Martinson, tidigare koncernchef.
När det blev offentligt att Martinsons söker nya ägare dröjde det inte länge förrän spekulanterna började köa.
– Totalt presenterade vi koncernen för 17 företag. Eftersom det var coronatider så skedde många av presentationerna digitalt, säger Elisabeth Sundh.
Det var både svenska och utländska företag som visade intresse. Efter månader av spekulationer i branschen, bland anställda, bybor och andra så var den långa processen klar i somras då det stod klart att Holmen AB köper 100 procent av Martinsons för en miljard kronor.
Parterna är sedan länge väl bekanta med varandra, främst för att Holmen som stor skogsägare i Västerbotten levererat råvara till Martinsons. Den rätta kemin som byggts upp genom åren var mer avgörande än priset, när säljarna tog beslutet vem som skulle bli ny ägare.
– Det här är inget avslut för Martinsons utan nästa steg i historien. De kommentarer som vi har fått från omgivningen är att vi har gjort rätt, så vi har inte behövt försvara vårt beslut att sälja, fyller Olov Martinson i.
Alla tidigare delägare har genom åren jobbat i koncernen. Nu har ett par av dem gått i pension eller jobbar i andra verksamheter. Men det finns också de som kommer att bli kvar hos den nya ägaren: Olov Martinson, tidigare produktionschef, blir platschef i den nya organisationen. Lars Martinson, tidigare koncernchef, stannar kvar som rådgivare under en tid och detsamma gäller Peter Martinson, tidigare finanschef.
De tidigare delägarna har starka band till bygden och de kommer på olika sätt att ha kvar sitt engagemang i byn. Hur de ska förvalta de pengar som de får dela på har de inte bestämt.
– Vi har nyligen landat i det här, men det blir bland annat att förverkliga olika privata grejer nu när det finns mer tid till det.
Även efter försäljningen har syskonkvartetten kvar ett bolag tillsammans. Det är Martinsons Skogsfastigheter som består av cirka 1 800 hektar skog.
– Vi kommer också att fortsätta med hemliga resan. Vartannat år har vi gjort en resa tillsammans. Senast var vi i Salzburg i Österrike. Vart nästa resa går vet vi inte ännu, säger de tidigare ägarna av Martinsons som nu fortsätter sin resa i ny regi.
470 anställda
Martinsons har sålt två sågverk, Bygdsiljum och Kroksjön, med en omfattande förädling av trävaror för skandinavisk träbyggnation samt en projektverksamhet för uppförande av kompletta stommar av korslaminerat trä (KL-trä) och limträbalkar till bland annat kontor, idrottshallar och flerfamiljshus. Antalet anställda vid försäljningstillfället uppgick till cirka 470 personer där flertalet sysselsätts inom förädlingsverksamheten. Förutom kontoret och produktionsanläggningen i Bygdsiljum i Västerbotten finns kontor och produktion i Kroksjön utanför Skellefteå samt ett kontor i Umeå.
Martinssons
Årlig omsättning 1,9 miljarder kronor
Årsförbrukning timmerca 1 030 000 m3 fub
Årsproduktion sågade trävaror 530 000 m3
Andel som förädlasca 35 %
Produktionskapacitet Bygdsiljum 410 000 m3
Produktionskapacitet Kroksjön 120 000 m3
Årsproduktion limträ 50 000 m3
Årsproduktion KL-trä 25 000 m3
Årsproduktion byggprodukter 85 000 m3
Martinsons långa historia började med 1929 när Karl Martinson köpte ett ambulerande sågverk som hans son Sigurd åkte runt med i bygden kring Bygdsiljum. I början av 1940-talet uppförde Sigurd Martinson ett permanent sågverk på samma plats som anläggningen i Bygdsiljum ligger i dag. 1963 tog Sigurds söner Nils och Åke Martinson över verksamheten. På 1960-talet såg Martinsons potentialen i limträ och bestämde sig för att starta en egen tillverkning.
1998 tog den fjärde generationen över när Lars Martinson tillträdde som vd
Roland Edlund/Västerbottens-Kuriren