Olov Martinsons mobiltelefon ringer oavbrutet när Norran besöker Martinsons under måndag förmiddag.
– Det är mycket nu, säger han.
Olov börjar med att berätta om den lättnad han känner över att raset inträffade en lördag när det inte fanns några medarbetare i lokalen.
– Nu handlar det bara om en byggnad och en del maskiner och de går alltid att ersätta.
Den del av taket som rasat är 20 x 20 meter.
– Tur är att det finns betydligt fler maskiner i de övriga delarna av fabriken. I den raserade delen har vi främst arbetat med emballering och här finns bara en klyv och en hyvel
Vad som orsakade takraset ska nu utredas och under tisdagen kommer försäkringsbolaget att inleda sin utredning.
– Det här var en helt extrem situation som inte kunde förutses. Taket var besiktigat i fredags men med det omfattande snöfallet och den kraftiga vinden som uppstod i lördags blev det för mycket för konstruktionen. Limträbalkarna är hela, det verkar vara konstruktionen mellan som gett vika och då ryker stabiliteten, tror Olov Martinson.
De 38 medarbetarna som har Limträfabrik 1 som sin arbetsplats får nu gå en säkerhetskurs så att de kan arbeta med takskottning. Och de är inte ensamma om att syssla med detta under den närmaste veckan.
– Det här är riktigt bra träning säger Kristoffer Sjöström, som till vardags arbetar i Limträfabrik 4, men som nu tillsammans med sin arbetskamrat Edwin Widmark ingår i ett snöskottarteam.
Under tisdagen får Martinsons också hjälp av en helikopter med att ta bort de stora snömängderna på taken. Hur mycket snö det finns på varje tak undersöker virkesköparen Christer Nilsson med en drönare som i vanliga fall används för att mäta timmerhögarna.
Limträfabrik 1 byggdes 1968 och var den första fabriken av sitt slag som Martinsons uppförde i Bygdsiljum.
– Det är lågsäsong just nu och i den fabriken tillverkar vi limträ till olika objekt. Fabriken har till i lördags gått för fullt men hälften av det producerade limträet har skickats till lagret, berättar Olov Martinson.
Han är nu i full färd med att kontakta andra tillverkare av limträ som kan hjälpa Martinsons att klara sina leveranser.
– Det tror jag att vi kan lösa eftersom vi har mycket bra kontakt med de två stora limträtillverkarna i Sverige och med en tillverkare i Finland, avslutar Olov Martinson.