Holmen köper Martinsons – för en miljard kronor

Under torsdagen tecknade Holmen avtal om att köpa Martinsons med de två tillhörande sågverken i Bygdsiljum och Kroksjön – affären uppgår till en miljard kronor. Köpet kommer att innebära att Holmen fördubblar sin försäljning av trävaror till tre miljarder kronor.

Arkivbild från Martinsons sågverk i Kroksjön.

Arkivbild från Martinsons sågverk i Kroksjön.

Foto: Jeanette Lövgren

Bygdsiljum2020-07-16 19:42

Det ger också Holmen möjligheten att förädla den största delen av råvaran från egna skogar i egen industri.

– Som vår största timmerkund har vi följt deras utveckling under lång tid och imponerats av hur de utvecklat en ledande position inom det hållbara träbyggandet i Sverige. Med vårt stora skogsinnehav i ryggen ser vi fram emot att fortsätta utveckla verksamheten och bidra till ett ökat träbyggande, vilket är en del av lösningen på klimatutmaningen”, säger Henrik Sjölund, vd och koncernchef för Holmen, i ett pressmeddelande.

Lars Martinson, koncernchef och en av ägarna i Martinsons, säger:

– Holmen har mött alla våra högt ställda förväntningar på en ny ägare. Det är ett stabilt bolag med kraft att utveckla, men lika viktigt för oss har varit det genuina intresset för de kunskaper och erfarenheter som finns inom vår verksamhet. Att vi hittat en ägare med en företagskultur som vi tror kommer att fungera utmärkt tillsammans med det vi byggt upp känns särskilt bra.

Martinsons två sågverk i Bygdsiljum och Kroksjön kommer efter de pågående investeringarna att kunna producera 500 000 respektive 100 000 kubikmeter trävaror per år. 

Martinsons omsättning uppgick 2019 till 1,8 miljarder, medan Holmens trävaruaffär omsatte 1,7 miljarder samma år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!