Lobergsgrottan i Nyliden är Skellefteås största och längsta grotta.
– Den är cirka 100 meter lång. Ingången är smal men när man väl tagit sig genom den varierar takhöjden mellan två och fem meter, berättar Elin Bergh som nyligen flyttade till Nyliden tillsammans med sin man Tommy Persson.
De och flera andra närboende har kontaktat Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen och protesterat mot den avverkning som Holmen Skog vill göra vid Loberget och Storkorpen som är ett kalottberg som legat ovanför högsta kustlinjen ända sedan den senaste istiden. Urskog växer både på toppen och nedanför bergets södra sluttning.
– Från en gård här i Nyliden går det en stig upp till Lobergsgrottan. Om Holmen får göra den här avverkningen och markbereda området försvinner tjusningen med att vandra upp genom gammelskogen till grottan. Det känns inte alls bra, säger Tommy Persson och inflikar att när de flyttade till Nyliden tog de för givet att det aktuella området för avverkningen var skyddat.
Norran följer med Elin och Tommy upp på Loberget där man har en vacker utsikt.
– Det går till och med att se havet härifrån, konstaterar Elin.
På vägen ner möter vi ett schweiziskt par som är på väg till grottan.
– I stort sett är det varje dag någon som besöker grottan, säger Tommy.
Att avverkningen kommer att förstöra ett viktigt besöksmål som Skellefteå kommun också gör reklam för på sin hemsida är de närboendes tyngsta argument för att Holmen inte ska genomföra avverkningen. Byborna har också på egen hand gjort en milljöinventering av det aktuella avverkningsområdet.
– Då gjordes det en hel del fynd av den fridlyste lågväxta orkidén knärot, berättar Elin.
Arten knärot har minskat kraftigt i stora delar av landet. Enligt data från Riksskogstaxeringen har arten minskat med närmare 50 procent under 1990-talet medan den verkar ha stabiliserat sig på en lägre nivå under 2000-talet. Sedan 2020 är knärot rödlistad på den svenska rödlistan.
Tidigare fanns det också häckande berguvar i det aktuella avverkningsområdet.
– De häckar främst i bergiga skogsområden som det här. Vi har också ett flertal gånger sett kungsörnar i par och i den här skogen finns det även lodjur, säger Tommy Persson.
Holmens avverkningsansökan lämnades in till Skogsstyrelsen den 26 juni och beslut från dem ska ha tagits efter sex veckor, det vill säga 6 augusti. Förutom synpunkter från de närboende har det i Bygdsiljum Group på facebook gjorts ett 30-tal negativa kommentarer om den planerade avverkningen.
– Jag kan bara erkänna att vi helt missade avverkningens konsekvenser på besöksmålet. Därför lägger vi nu avverkningsplanerna här åt sidan och kallar till samråd kring detta, för att sedan besluta hur vi ska gå vidare, berättar David Rönnblom, naturvårdsexpert vid Holmen Skog.
Han är inte förvånad över att byborna hittat knärot i området.
– Det är en svårinventerad orkidé och detta måste vi också titta närmare på, säger David, som tycker det är bra att de närboende kommit med synpunkter på förutsättningar som Holmen själva inte hade koll på.
–Det visar att processen vid avverkningsanmälan där myndigheter och intressenter under sex veckor får inkomma med krav på komplettering och synpunkter, fungerar, avslutar han.