Goda jobbmöjligheter för blivande träbyggnadsprojektörer

12-14 november finns 25 elever som går den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen för träbyggnadsprojektörer i Skellefteå för att studera träbyggandet här. De studerande kommer från hela landet. Två av dem är Josefin Johansson och Elin Skoglund från Bygdsiljum som nu väljer en helt ny yrkesbana i livet.

Denna heltidsutbildning har sin bas i Skellefteå och sker på distans. Här är de studerande på studiebesök hos Martinsons.

Denna heltidsutbildning har sin bas i Skellefteå och sker på distans. Här är de studerande på studiebesök hos Martinsons.

Foto: Lars Westerlund

Bygdsiljum2019-11-12 20:00
undefined
Josefin Johansson och Elin Skoglund är två av de blivande träbyggnadsprojektörerna.

Norran Affärsliv träffar de studerande när de gör ett studiebesök hos Martinsons i Bygdsiljum.

– Det är ju fantastiskt att vi kan bjuda på detta i vår by, säger Elin Skoglund.

Efter att ha gått samhällsekonomiska programmet har hon jobbat på ICA och som lagerarbetare.

– Att kunna arbeta som träbyggnadsprojektör känns mycket spännande. Jag gillar kreativa utmaningar, berättar Elin.

För Josefin Johansson blir det här också något helt nytt.

– Jag gick det tekniska programmet men har sedan dess arbetat inom barnomsorgen. Tekniken intresserar mig mer, säger Josefin.

undefined
Lars Lundberg, Martinsons, berättar för de studerande om verksamheten i KL-fabriken.

Kursledaren Erik Sätre, från Yrkesakademin, som genomför utbildningen, konstaterar att det finns goda möjligheter till arbete som träbyggnadsprojektör efter utbildningen.

– Det är stor efterfrågan efter sådana från byggherrar och byggföretag. Detta är den tredje omgången av den här utbildningen och 90 procent av våra elever har efter studierna fått arbete inom det område som de utbildat sig för. Många har också rekryterats innan de har fått sin yrkeshögskoleexamen, berättar han.

I skaran av studerande finns allt från snickare som vill vidareutveckla sina kunskaper inom träområdet till frisörer och mäklare som vill ge sig in på en helt ny bana. De kommer från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

undefined
Denna heltidsutbildning har sin bas i Skellefteå och sker på distans. Här är de studerande på studiebesök hos Martinsons.

Denna heltidsutbildning har sin bas i Skellefteå och sker på distans. Under de två åren har man sex fysiska träffar. Förutom i Skellefteå kommer sådana också att genomföras i Uppsala och Västerås.

– Vi började utbildningen nu i september och den första träffen genomfördes också i Skellefteå. Då besökte vi bland annat Morö Backe skola och gick en stadsvandring, säger Josefin.

Den här gången besöker de, förutom Martinsons, även Derome Plusshus och Grönbos bygge av det nya bostadsområdet på Karlgård. De tittar även närmare på kulturhusbygget och utställningen Woodland Sweden.

Under onsdagen genomför de en LIA-konferens (lärande i arbete) på Skellefteå Stadshotell. Andra årsklassen kommer då att berätta om sina erfarenheter från sin LIA-period samt representera sitt LIA-företag som en liten branschmässa. Inbjuda är då bland andra ledningsgruppen för utbildningen där ett flertal företag verksamma i Skellefteå ingår samt gymnasieelever i Skellefteå.

– En fjärdedel av utbildningstiden tillbringar vi på en arbetsplats. För oss som började nu i september blir det under hösten 2020 och våren 2021, berättar Elin.

undefined
Som träbyggnadsprojekterare får man bland annat projektera byggen, planera produktion, ansvara för att lagar, arbetsmiljöregler och säkerhet efterföljs

Som träprojekterare får man bland annat göra tekniska beräkningar, bidra med kunskap i val av byggmaterial och arbeta med ritningar och CAD som stöd i konstruktionsarbetet.

Det handlar bland annat om att projektera byggen, planera produktion, ansvara för att lagar, arbetsmiljöregler och säkerhet efterföljs. I yrkesrollen kan även ekonomistyrning och kalkylering, exempelvis vid projektering av byggen ingå.

Nästa utbildningsomgång startar under hösten 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!