2015 lämnades Blisterliden Vind in en sin första ansökan in till myndigheten för 33 stycken vindkraftverk på en plats en mil nordväst om Bygdsiljum. Sedan dess har revideringar skett och omtag gjorts i samrådsfrågan.
Skellefteå kommun tillstyrkte samtliga 33 vindkraftverk.
Så sent som i februari 2022 gav Försvarsmakten klartecken till samtliga, men i juli samma år hade inställningen ändrats.
Det framgår av beslutet vid miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Västerbotten.
Försvarsmakten åberopar en paragraf i miljöbalken där det bland annats sägs: ”Mark- och vattenområden som har betydelse för totalförsvaret skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt motverka totalförsvarets intressen.”
Försvarsmakten ger klartecken för det tredje alternativet i planerna, vilket innebär 14 och inte 33 vindkraftverk.
I beslutet sägs om det som inte godkänns· ”…resterande delar av den föreslagna vindkraftsetableringen riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del…”
Länsstyrelsen har försökt att få mer information om bakgrunden till det beslutet och skriver: ”Försvarsmakten inte förtydliga eller utveckla sin inställning ytterligare.” och att det då hänvisas till sekretess.
Vidare: ”Som skäl för sin ändrade inställning har Försvarsmakten i yttrande som inkom till miljöprövningsdelegationen i oktober år 2022 hänvisat till förändrade förutsättningar i samhällsplaneringen och omvärlden, vilket har påverkat bedömningen för totalförsvarets militära del.”
Det gör att miljöprövningsdelegationen bedömer att försvarsmakten ska få företräde och att Blisterliden Vinds första och andrahandsyrkanden avslås.
För Holmen Energi kommer detta dock inte som en jätteöverraskning. I dokumentet ”Miljöarbetet vid Holmen Energi 2022” skiver företaget: ”Bedömningen är att ett beslut i ärenden kan komma i början av 2023 men att det troligtvis bara omfattar de 14 verksplaceringar som Försvarsmakten tillstyrkt.”
Totalhöjden på vindkraftverken får uppgå till maximalt 250 meter.
Tillståndet, som är knutet till en stor mängd villkor, gäller i 35 år sedan det vunnit laga kraft