– När bostäderna byggs med industriella produktionsmetoder utanför storstadsområdena ger det jobb i hela Sverige, ökar vår konkurrenskraft och skapar ännu större exportvärden. Dessutom är trä ett klimatsmart byggmaterial, säger Peter Eriksson.
Hos Martinsons fick han ta del av en presentation av hur Martinsons arbetar och man hann också med ett studiebesök i den nya fabriken för produktion av KL-trä med vd Lars Martinson och Daniel Vilded, produktchef för KL-trä, som ciceroner.
– Idag förädlar vi en tredjedel av våra sågade trävaror. Det är en bra fördelning eftersom vi då blir mindre beroende av konjunktursvängningar, säger Lars Martinson.
Han konstaterar att Martinsons är ett av Europas modernaste sågverk.
– Och extra roligt är att vi använder mätteknik och mjukvara som är utvecklad i Skellefteå. Vi har också världens mest klimateffektiva produktion i vår bransch eftersom vi använder oss till hundra procent av certifierad vattenkraft.
Peter Eriksson berättar att regeringen tydligt betonat att de vill se ett ökat byggande av flerfamiljshus i trä. I juni fattade de beslut om en Inriktning för träbyggande och pekade då ut ett antal insatsområden. Det handlar bland annat om förstärkt samverkan, kunskaps- och kompetenshöjning, forskning, utveckling och innovation samt exportfrämjande insatser.
Peter Eriksson menar att byggande av fler bostäder i trä har många fördelar.
– De moderna produktionsmetoderna när det gäller trähus sänker byggkostnaderna, förbättrar kvaliteten och skyndar också på byggprocessen, konstaterar han.
Peter Eriksson tror att förslaget på införande av klimatdeklarationer som Boverket tagit fram på uppdrag av regeringen kommer att öka medvetenheten och kunskapen om byggnaders klimatpåverkan och styra mot lägre klimatpåverkan. Förslaget bygger på att en miniminivå av klimatdeklaration för byggnader ska införas för i princip samtliga byggnader. Inledningsvis med start tidigast 2021 ska detta gälla vid byggande av flerfamiljshus och lokaler. För övriga byggnader, som till exempel småhus, är tanken att kraven ska börja gälla två år senare.
Lars Martinson passade också på att lovorda införandet av påbyggnadsbonusen som infördes i mars. Påbyggnader är nämligen en av Martinsons paradgrenar.
Påbyggnadsbonusen innebär att den som bygger nya hyresbostäder genom en påbyggnad på ett befintligt bostadshus kan få en bonus utöver grundstödet. Bonus för påbyggnad kan ske på en befintlig byggnad oavsett nuvarande användning.
Däremot är Lars Martinson inte nöjd över regeringens förslag om införande av en kilometerskatt.
– För oss utgör transporterna hel tolv procent av våra kostnader och vi har inte så stort val när det gäller transporter, berättar han.
Peter Eriksson betonar att man i det nya förslaget som lades fram i mars gjorde skillnad på olika typer av fordon och mellan landsbygd och tätort. Och bara de större vägarna ska omfattas.
– Vi har sett att införande av liknande skatter i andra länder gett effekt när det gäller att få bort ”svarttransporterna”, säger han.
På eftermiddagen blev det också ett besök för ministern i Kankbergsgruvan där gruvchefen Greger Spets stod för visningen.