Mannen står åtalad misstänkt för att försökt mörda tre personer i Bygdeå i somras. Detta efter att han från sin balkong skjutit med sitt jaktgevär mot två bilar som kom körandes nere på gatan. När åtal väcktes framkom det hur nära det var att en fyraårig pojke som satt i en av bilarna hade träffats av kulorna.
– Det har funnits en reell och faktiskt risk att personer skulle ha dödats. Det gäller alla tre målsägande. Den tekniska bevisningen visar på att det varit mycket nära att barnet hade träffats, sa åklagaren Andreas Nyberg i samband med åtalet.
En första mindre sinnesundersökning har visat på att skytten kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Beslut om en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning väntas tas under rättegången som inleds på måndag den 2 oktober.
Den åtalade skytten har haft vapenlicens för jakt sedan hösten 2019, rapporterar VK. Efter det har han haft en rad kontakter med psykiatrin gällande sitt mående.
Under våren 2020 bedömde läkare att det inte fanns någon risk med mannens vapeninnehav. I de följande journalanteckningarna som VK tagit del av nämns ingenting kring vapenlicensen. Dock har bedömningar gällande bland annat risk för våldshandling gjorts vid flera tillfällen utan anmärkningar.
Under hösten 2021 framkom i kontakten med vården att mannen hade en upplevelse om att andra ville honom illa och att han därför bar kniv, samt att mannen hade en bristande sjukdomsinsikt.
”Inga tydliga tecken på pågående psykossjukdom, men har en viss misstänksamhet”, skrev läkaren i journalen.
Det framkom även i journaler att en anhörig till mannen kontaktat vården av rädsla för hans aggressivitet. Detta nämns även i åtalet mot mannen där en journalanteckning från psykiatrin bifogats för att styrka mannens uppsåt om att kunna skada andra.
Mannens senaste kontakt med psykiatrin innan skotten i Bygdeå i somras var i början av 2023. Då framkom det att mannen hade avslutat sin kontakt med psykiatrin sedan en tid och då undrade var han kunde vända sig.
För att en person ska få sina vapen omhändertagna eller riskera att få sin vapenlicens indragen krävs det att vården kontaktar polisen angående detta. Enligt vapenlagen är vården skyldig att anmäla till polisen om en person inte bedöms vara lämplig att inneha vapen.
När polisen får in en sådan anmälan från vården åker polisen ut och hämtar personens vapen. Sedan inleds en process som kan sluta med att vapenlicensen dras in om personen inte kan få ett nytt intyg från vården att vederbörande anses vara lämplig att inneha vapen.
Några problem mellan myndigheterna gällande sekretess eller liknande finns inte, berättar polisen Nils Olov Gärdin som jobbar med vapentillstånd i Region Nord.
– Vi får aldrig veta några detaljer kring personens psykiska mående. Det är en ganska torr blankett med en kryssruta där de inte anses vara lämpliga bara. Vi behöver eller är inte heller intresserade av att veta mer än så. Det är de i vården som är utbildade för att göra den bedömningen.
Hur vanligt är det att någon förlorar sin vapenlicens med anledning av psykiskt dåligt mående?
– Det är rätt vanligt. Ser man till hela regionen så är det minst ett fall i veckan, ibland fler.
Vet du hur hög ribba vården har för att slå larm till polisen?
– Ibland tycker jag inte de har någon hög ribba alls, men det är väldigt olika beroende på vem läkaren är. Totalt sett tycker jag de är duktiga. Tidigare fungerade det lite dåligt, men nu på slutet har de blivit väldigt duktiga. Men det är såklart alltid några som faller igenom, säger Nils Olov Gärdin.
Malin Hamrén är chefsöverläkare för psykiatrin inom Region Västerbotten. Hon kan inte kommentera det enskilda ärendet, men säger att vården följer den gällande lagstiftning som finns.
– Den säger att en läkare som bedömer att en patient av medicinska skäl är olämplig som vapeninnehavare så ska det anmälas till polismyndigheten. Det gäller inte bara inom psykiatrin utan alla läkare.
Går det att beskriva hur den bedömingsprocessen ser ut när det gäller psykiatrin?
– Det är många olika aspekter man måste ta hänsyn till. Många kommer under livet att drabbas av psykisk ohälsa i någon form. Det betyder inte att man är olämplig som jägare eller att inneha vapen i merparten av fallen. Att någon skadar sig själv eller andra med ett vapen som man har licens för är väldigt ovanligt. Framförallt att man skadar någon annan, säger Malin Hamrén.
Finns det några speciella kriterier man måste uppfylla gällande sin psykiska ohälsa för att ni ska anmäla det till polisen?
– Nej, det är en bedömning. Det är inte frågan om att det krävs någon speciell diagnos eller liknande. Det är både en bedömning av den situation man befinner sig i, det psykiatriska tillståndet och omständigheter runt omkring.
Vad kan föranleda att vården kontaktar polisen om att personen inte bedöms vara lämplig att ha tillgång till vapen?
– När vi gör bedömningen är det risken för skada på sig själv eller annan vi väger in. Det enda som kontrolleras när vi gör en sådan anmälan är om personen har licens att ha vapen. Inte om den har tillgång till vapen. Man kan ju ha en närstående som har vapen och sedan har vi alla illegala vapen.
Finns det några riktlinjer som alla läkare har med sig när man gör dessa bedömningar?
– Det man ska bedöma är risken att skada sig själv eller annan. Det kan både vara relaterat till aggressivitet eller suicidrisk, men även till ett tillstånd där det finns stor risk för olyckor, säger Malin Hamrén.