På måndagen hölls rättegången i Umeå tingsrätt mot den man i 25-årsåldern som misstänks för försök till mord på tre personer samt för grovt hot mot tjänsteman mot två poliser, rapporterar VK.
Det var den 31 juli i somras som mannen stod på sin balkong i Bygdeå och avlossade ett flertal skott mot två bilar som kom körande längs en närliggande väg. I en av bilarna som besköts färdades en pappa och hans då fyraårige son, och i den andra en äldre kvinna. Ett av skotten gick in i kupén och var ytterst nära att träffa den lille pojken där han satt i sin bilbarnstol.
Pappan berättade under rättegången om att det blivit många sömnlösa nätter efter händelsen och att han mår dåligt av att tänka på hur illa det kunde ha slutat.
– Det är något man får bära med sig resten av livet. Framförallt kring vad som kunde ha hänt, säger pappan.
Pappan berättade också om sonens många frågor och reflektioner efter händelsen.
– Min fru kom och då sa han till sin mamma "det är skotthål i bilen" och så drog han upp tröjan och visade magen och sa "men det är inget hål i mig”.
Först framme på platsen efter skjutningen var tre poliser från regionala insatsstyrkan, varav två av dem vittnade under rättegången. En av poliserna berättade bland annat hur den misstänkte mannen kom ut genom dörren och hur han då såg att han var beväpnad med kniv.
– Det första jag ser när han öppnat dörren är knivbladet. Man reagerar väldigt mycket på ett blankt knivblad, det blir som en trigger för oss att det här är farligt, berättade polisen.
Det framkom under rättegången att det var nära att insatsen hade kunnat få en dödlig utgång. Polisen skrek att den misstänkte mannen skulle släppa kniven och att han annars skulle skjuta. Polisen uppfattade det som att gärningsmannen stod och laddade för att gå till attack, rapporterar VK.
– I den situationen kände jag ett stort obehag, att han kunde komma emot oss och att vi då skulle vara tvungna att skjuta honom till döds. Vi vill inte att han kommer så nära att vi måste skjuta ihjäl honom.
Insatsen slutade med att en polis sköt verkanseld mot den misstänkte gärningsmannen – ett skott som träffade i hans vänstra ben.
Mannen haltade in i rättssalen med stöd av Kriminalvårdens personal, och berättade att han opererats ett flertal gånger, men att han sannolikt kommer att kunna gå som vanligt igen om något år.
Den åtalade skytten erkänner att han sköt mot bilarna, men menar att han inte hade uppsåt att skada eller döda någon. Det blev känslosamt på åhörarläktaren när han bad de drabbade om förlåtelse för det han gjort.
– Jag ber så mycket om förlåtelse mot dem som blev påverkade av mina handlingar. Det var verkligen inte meningen att det skulle bli så, berättar mannen.
På åklagaren Andreas Nybergs fråga om vad han tänkte om att ett barn var ytterst nära att träffas av kulorna svarade han:
– Det vore fruktansvärt om det hade hänt. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt.
Mannens förklaring till varför han sköt mot bilarna var att han mådde mycket dåligt vid tidpunkten. Han hörde röster och beskrev under rättegången att han själv uppfattade det som att han befann sig i ett psykosliknande tillstånd där han inte kunde skilja på dröm och verklighet. Hans tanke var att skjuta "varningsskott", vilket han också gjorde i en ensilagebal. Varför han sedan började skjuta mot bilarna hade han inget riktigt bra svar på.
– Dagen det hände mådde jag jättedåligt psykiskt. Nu har jag fått medicin som hjälpt mig. Jag är på ett mycket bättre ställe nu än när jag sköt mot bilarna. Då mådde jag som sämst, säger mannen.
Den misstänkte mannen förnekade dock bestämt att han skulle ha haft kniven i handen och riktat den mot poliserna. Han hävdar att han hela tiden hade den i bröstfickan.
– Jag hade aldrig någon kniv i handen. Jag kanske har gungat lite, men inte förberett mig på att attackera någon. Jag är inte så stor.
Den åtalade mannens advokat Josef Angerbjörn menar att hans klient ska frikännas från ansvar eftersom han saknat uppsåt.
– Det är tydligt att min klients mående vid den aktuella dagen och dagarna innan är det som varit orsaken till att det här inträffade. Avgörande för bedömning i målet kommer vara vilken status han hade den aktuella dagen. Det kommer vi få vänta med att se vilken medicinsk bedömning som görs, säger Josef Angerbjörn.
Den första sinnesundersökningen visade att mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning, både vid gärningen och vid undersökningen. Tingsrätten beslutade att den åtalade mannen ska stanna i häktet och att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, vilket väntas ta fyra veckor. När den är klar kommer rättegången att återupptas och avslutas, rapporterar VK.
– Utredningen som den ser ut nu talar för att han haft ett tillräckligt uppsåt, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.