Misstänkte Bygdeåskytten häktad för två mordförsök

Den man i 25-årsåldern som misstänks för två fall av mordförsök i Bygdeå i måndags har begärts häktad. Tingsrätten har beslutat om att inleda en paragraf 7-undersökning, som kan ligga till grund för en rättspsykiatrisk undersökning om mannen döms.

Vad som föranlett att polisen skjutit verkanseld vill polisen inte uttala sig om.

Vad som föranlett att polisen skjutit verkanseld vill polisen inte uttala sig om.

Foto: Veronika Åström/VK

Bygdeå2023-08-04 13:56

Den man som misstänks ha avlossat skott mot två bilar i Bygdeå häktas på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord. Mannen är på sannolika skäl också misstänkt för brott mot knivlagen och försök till grovt våld mot tjänsteman.

De två senare brotten ska ha utspelat sig när polisen konfronterade mannen i närheten av adressen där mannen befann sig.

– Mannen kommer mot polisen med en höjd kniv, polisen skriker att han ska släppa kniven, men gör inte det vilket leder till att polisen skjuter mannen i benet. Den knivbeväpnade mannen befann sig ungefär tre meter från poliserna, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Den misstänkte mannen häktas på grunder att det finns en risk för att han ska fortsätta sin brottsliga verksamhet. Mannen förvaras fortsatt på Norrlands universitetssjukhus där han vårdas för sina skador efter att polisen skjutit verkanseld i samband med ingripandet.

Senast den 31 augusti ska åklagaren ha fattat beslut om att väcka åtal. Mannen förnekar brott och mannens försvarsadvokat Josef Angerbjörn ska ha bestridit häktningen, vilket bekräftas av åklagare Andreas Nyberg.

I går kom uppgifter om att mannen beskjutit ytterligare en bil, totalt två bilar. Åklagare Andreas Nyberg berättar att de inte kan utesluta att fler har beskjutits.

– Det kan det finnas, det är inget vi utesluter men det rör sig om två fordon i nuläget som misstänks ha blivit beskjutna. I den ena bilen satt en pappa och son, i den andra bilen satt en äldre kvinna som hörde av sig dagen efter händelsen efter att hon upptäckt skotthål i karossen, säger Andreas Nyberg.

Vapnet som misstänks ha avlossats är ett gevär av kaliber 22. Det är också ett vapen som den misstänkte mannen innehar licens för.

Tingsrätten har beslutat att mannen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, vilket kan utgöra underlag för en rättspsykiatrisk undersökning om mannen döms.

Har ni någon bild av vad den misstänkte skyttens motiv till handlingarna kan vara?

– Han har hörts tillsammans med försvarare, där har han gett en bild över händelseförloppet. Men vad som sagts kan jag inte gå in på i nuläget, men mannen förnekar samtliga brott.

Utredningen går vidare genom fortsatta analyser av händelseförloppet.

– Vi jobbar vidare med brottsplatsundersökning och analys av de vapen som tagits i beslag, vilket är ett gevär och en kniv, samt två hylsor. Det har hittats rester av kulor i båda bilarna som undersökts. Samtidigt försöker vi kartlägga den misstänkte.

Kan du säga något mer om den misstänkte, har det kommit fram något från er kartläggning?

– Jag kan inte kommentera det i nuläget men vi misstänker att det föreligger psykisk ohälsa. I övrigt kan jag inte kommentera det ytterligare, säger Andreas Nyberg.

Paragraf 7

• Om en person begår ett brott som kan leda till fängelsestraff kan domstolen döma till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse om personen:

• Hade en allvarlig psykisk störning när brottet begicks och

• Har behov av rättspsykiatrisk vård.

• När det anses att en brottsmisstänkt persons psykiska tillstånd bör undersökas görs oftast en paragraf 7-undersökning som ett första steg. Främst för att bedöma om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning som är en mer omfattande utredning.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!