Media hade samlats under torsdagen på pendlarparkeringen vid Djäkneboda för att medverka när det blev efterlängtade 110 km/h på sträckan Djäkneboda – Bygdeå. Den övertäckta 110-skylten som rycktes av fick bli invigningsceremonin, skriver Västerbottens Kuriren.
– Jag är jätteglad att vi är klara. Nu kör vi 110 i dag, det är verkligen en milstolpe, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket.
Det har i perioder varit en hel del kritik mot Trafikverkets hantering av ombyggnationen, bland annat när det under en period var mycket dåligt underlag på vägen, vilket VK skrivit om tidigare. Nu ser det annorlunda ut och trafiken flyter på i hög hastighet.
– Det har varit väntat av så många, så det känns jättebra att vi har gått i mål med projektet. Vi tackar för visad hänsyn under byggtiden, säger Anneli Lindberg.
Djäkneboda–Bygdeå är den första delen i den stora ombyggnationen av E4 som blir klar. Den andra delen, mellan Sikeå och Gumboda jobbas det vidare med just nu. Den delen beräknas vara klar om ett år.
Bron är byggd för älg och ren, men Trafikverket hoppas även att andra djur ska använda den. – Men det är också människor som kan röra sig över bron. Den är bygd för klövdjur, men den fyller många funktioner, säger Anneli Lindberg.
Under torsdagen invigdes även Norr- och Västerbottens läns första faunapassage. Bron har byggts för att underlätta för renskötseln, begränsa barriäreffekterna för vilt och förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten.
För ungefär ett år sedan påbörjades arbetet med den nya faunabron som ligger vid Gladaberget strax norr om Djäkneboda, nu står den klar. Placeringen och utformningen av bron har gjorts i samråd med renskötare för att anpassa bron till var renarna rör sig.
– När de varit här på sitt vinterbete har vi också sett var renarna vill vara och det är precis på den platsen, säger Anneli Lindberg.
Bron är 20 meter bred och 52 meter lång. På bron finns även kameror och Trafikverket kommer att göra en utvärdering över hur mycket den används och av vilka vilt. Bygget av bron har varit ett annorlunda projekt, även för dem som byggt den. Det är likt en vanlig bro, men utformad på ett annat sätt, bland annat att den är ganska bred och brant.