Ombyggnationen av E4 mellan Bygdeå och Djäkneboda är ett för många efterlängtat projekt som ska höja standarden på sträckan och göra den mötesfri. Men bara några veckor in i bygget, som ska pågå i två år, haglar kritiken. Det skriver Västerbottens-Kuriren.
Boende i Dalkarlså har protesterat mot att trafiken norrut leds genom deras lilla by, vilket VK tidigare rapporterat om.
Söderut går trafiken rakt över vägbygget. Cirka två och en halv kilometer av sträckan har i flera veckor varit en lerig grusväg i mycket bristfälligt skick som orsakar problem för trafikanter. Flera yrkesförare som VK har pratat med beskriver en väg fylld av potthål, "tvättbrädor", vassa stenar och branta diken.
– Det är riktigt illa, säger långtradarchauffören Emil Westman på Kenneth Mångbergs åkeri, som fyra nätter i veckan kör vägen med sitt 24-metersekipage.
Den dåliga vägbanan leder till omfattande förseningar.
– Söderut tar det väldigt mycket längre tid. Det är som en tvättbräda hela vägen, vägen är helt förstörd. Det är 5 kilometer i timmen, upp till 15, man kan köra för det skakar så mycket. Det är så mycket hål och skador i vägen, säger Emil Westman.
På måndag ska en kilometer av vägen närmast Bygdeå beläggas med en bottenmassa som ger en hård yta. Mellan klockan 7 och 19 leds trafiken söderut via Gullmark, Bullmark och Sävar. På tisdag öppnas vägen igen. Resten av grusvägen kommer att beläggas senare.
– Det åtgärdas löpande, säger Anneli Lindberg, projektledare på Trafikverket.
– Det är branta stup ner på sidorna där de har grävt ur så det är en till två meters fall på vissa ställen just vid kanten av vägen. Vid halka kan det inte bli så kul om någon bil åker ut för de kanterna, säger Emil Westman när VK pratar med honom eftermiddagen innan den första olyckan inträffade.
Hos flera av Emil Westmans branschkollegor börjar tålamodet tryta.
– I går var det helkaos. Då hade jag en bil som åkte från Skellefteå vid fyra. Han var i Umeå vid sjutiden. Det är katastrof. Det är jättesvårt att planera våra rutter, säger Anders Ekman, transportledare på Kalles.
– Det tar betydligt längre tid att köra. Det andra man upplever från oss är att det är extra utmanande när omläggningen går inne i samhället (norrut genom Dalkarlså, reds. anm.). Det är väldigt trångt. Det gäller att man verkligen kör på ett uppmärksamt sätt, säger Magnus Nilsson, vd på Nyhléns Hugosons.
Vissa har gett upp och övergett E4.
– Om jag kör över Burträsk tar det kanske en kvart längre. Många av oss har valt helt andra vägar än vad de leder in oss på, säger Olov Stål, chaufför på Kalles.
Trafikverkets projektledare Anneli Lindberg säger att hon förstår kritiken mot vägbanan söderut. Vägen har hyvlats och mer material har fyllts på, men enligt henne har den varit jättesvårt att underhålla.
– Den har inte alls varit i det skick man kunnat hoppas på. Det beror på de onormalt rikliga nederbördsmängderna. Vi har haft i princip veckor av regn som gett översvämningar i hela länet och det har vi också blivit drabbade av.
Hur ser du på de olyckor som varit?
– Vi uttalar oss inte generellt vad de beror på, för det vet ju inte vi utan det utreds separat, säger Anneli Lindberg och förklarar att fler barriärer nu satts upp för att minska risken för olyckor.
Vad händer om utryckningsfordon behöver ta sig fram längs sträckan?
– Vi har en plan för det. De får fri lejd om det är så.
Planen går i stora drag ut på att trafiken norrut via Dalkarlså stoppas så att utryckningsfordonen kan färdas utan hinder den vägen.
När det gäller omledningen via Dalkarlså tycker Anneli Lindberg att det fungerar "väldigt bra". Efter önskemål från boende har hastigheten sänkts från 50 till 40 kilometer i timmen.
Men det finns de som inte delar Trafikverkets bild.
– Det känns väldigt, väldigt hastigt och slarvigt skött alltihopa, säger Katarina Hermanson, boende utanför Dalkarlså.
Trafiken är enkelriktad, men enligt Katarina Hermanson är det många som bryter mot regeln. Ett problem som även Anneli Lindberg känner till.
– Det är jättesvårt att styra en enskild persons val hur man beter sig, säger hon.
Såväl Katarina Hermanson som andra boende i området tycker att informationen om omledningen kom alldeles för sent. Anneli Lindberg förklarar varför:
– Vi fick in en entreprenör ganska sent, i slutet på augusti. Det här beslutet om omledning togs den 17 september, säger hon.
Anledningen var att man ville hinna färdigt vissa moment innan vintern.
– Det blev väldigt snabbt beslutat för att kunna göra de här jobben på så kort tid som möjligt.
Fyra dagar innan nåddes de boende av informationen.
Tycker du att ni borde eller kunde ha gjort något annorlunda?
– I det här läget ser jag inte det, jag vet inte vad det skulle vara. Jag har fått ganska många förslag från omgivningen men det skulle ge enorma omledningssträckor och skulle innebära stora störningar för andra, säger Anneli Lindberg.
Omledningen via Dalkarlså kommer preliminärt att pågå till 31 december.
Sara-Lena Brännström/Västerbottens-Kuriren