Det är snart 13 år sedan koloniverksamheten i Burvik lades ner. Nu växer området igen och byggnaderna står och förfaller.
Burviks samfällighetsförening har i en skrivelse föreslagit att det behöver genomföras åtgärder för att utveckla området.
”Vi är i ett läge där området inte bara är en skamfläck utan är även en säkerhetsrisk med sitt krossade glas och murknande broar.”
Burviks samfällighetsförening har haft ett möte med bybor, markägare, bönhusförening och fiskeriförening för att diskutera områdets framtid. Mötesdeltagarna var överens om att något måste göras och att epoken med barnkolonin är till ända och inte kommer tillbaka.
– Vi är medvetna om att vi nu tillsammans med Skellefteå kommun måste hitta en väg framåt och börja diskutera framtid och inte det som varit, säger Sven-Axel Holm.
Marken i området ägs delvis av Skellefteå kommun och delvis av Burviks samfällighet.
– Själva området där byggnaderna står äger kommunen, medan områden intill och nedanför är markägare från byn, säger Sven-Axel Holm.
Det behövs med största sannolikhet även en planändring för området.
– Vi vill skapa ett område som likt en barnkoloni skänker glädje och som kommer byn till gagn och är byn personifierat. Om detta sker genom camping, sommarkafé, hotell, stugtomter eller annan verksamhet eller form får framtiden utvisa, området är stort nog att inrymma både byns och kommunens intressen.
Redan idag är badplatsen intill välbesökt och bryggplatser som Ursvikens Segelsällskap arrenderar av byn har en hel del nattgäster.
– Det blir lite en skymf för byn att besökarna ska se att området är på dekis, säger Sven-Axel Holm.
Kommunstyrelsens arbetsutskott delar bilden att området är av intresse för fortsatt utveckling och ger kommunledningskontoret i uppdrag att inleda förhandlingar med Burviks samfällighetsförening.
Det finns ett förslag där Burviks byamän förvärvar den centrala delen av området där det nu finns exempelvis samlingslokaler, matsal, bostadsytor och administrationslokaler. Det skulle kunna ske via ett markbyte i närheten där kommunen skulle kunna skapa tomter och utveckla fritidshusbebyggelsen.
Kommunstyrelsens arbetsutskott vill senast den 31 oktober i år ha en avstämning hur förhandlingen och projektet utvecklas.