Allt började med att ett vapenskåp med flera gevär stals i Burträsk i april i år. Enligt uppgifter skulle de ha funnits åtminstone sju gevär i det låsta vapenskåpet.
Både vapnen och skåpet stals vid den grova stölden, men det dröjde fram till den 23 april innan stölden upptäcktes.
Stulna vapen
– Det berodde på att skåpet stod lite avsides i ett förråd i fastigheten. Polisen i Skellefteå fick i samma veva in underrättelser om att två män i Skellefteå hanterade stulna vapen.
De två männen, 23 och 35 år, stoppades också av polisen i april när de befann sig i Burträsktrakten. I bilen fanns verktyg som brukar användas vid inbrott, men männen kunde då inte kopplas till något stöldbrott.
– Exakt vilka underrättelser som polisen fick in kan jag inte gå in på, men den 3 maj fick vi tillstånd av tingsrätten att inleda en hemlig avlyssning av männens telefoner.
– För detta krävs att det finns misstankar om grov brottslighet, och minimistraffet för grov vapenbrott är numera två års fängelse vilket innebär obligatorisk häktning, tillägger Anders Norberg.
Fick träff direkt
Polisen i Skellefteå får direkt en riktig lyckträff med den hemliga telefonavlyssningen den 3 maj när telefonsamtal avlyssnas mellan de två misstänkta männen.
En av männen befinner sig då i ett skogsområde strax utanför Burträsk samhälle och letar efter en vapengömma.
Två av vapnen hämtas av en av männen, fyra andra lämnas kvar. Det innebär att polisen samma kväll beger sig till området för att leta efter vapengömman.
Av polisens PM framgår det att en gul liten lastkärra på två hjul, som kallas pirra, har en central roll i sökandet efter vapengömman.
Polisen Nicklas Classon berättar:
”Jag och min kollega åker efter några skogsvägar en bit utanför Burträsk för att söka efter gömman. Plötsligt ser vi ett gult föremål som ligger bakom en sten cirka 10-15 meter in i skogen.”
”Längre in i skogen”
Den hemliga telefonavlyssningen visar att 23-åringen dirigerar 35-åringen i skogen, det pratas om en vagn som hittas och att vapengömman är ”längre in i skogen”.
Nicklas Classon fortsätter:
”Vi ser den gula kärran och när vi kollar oss runt omkring i skogen så ser vi att det är upprivet en massa mossa på flera ställen i området. Efter en stunds letande upptäcker vi tre olika gömmor med vapen och väskor med ammunition och verktyg. Allt är täckt med mossa och kvistar.”
De två poliserna rör inget av godset, kriminaltekniker kallas till platsen för att göra en brottsplatsundersökning.
Det visar sig senare att det som låg i skogen var fyra vapen från den grova stölden i Burträsk, ammunition samt en väska med brytverktyg.
Flera fyndplatser
Den fortsatta utredningsarbetet, med spaningsinsatser och telefonavlyssning, leder polisen till adresser och gömda vapen både i Byske och på Morö Backe i Skellefteå.
Den 13 och 14 maj grips de fyra männen. Sex stulna vapen hittas, men ett sjunde vapen är fortfarande på drift. Den 2 augusti väcktes åtal.
Fem personer åtalas för grovt vapenbrottÅklagare Anders Norberg:
– Det är mycket viktigt att de här vapnen kunde hittas tack vare ett bra polisarbete. Telefonavlyssningen avslöjade samtal med personer i södra Sverige om att sälja vissa av vapnen, men det är också möjligt att vissa vapen skulle behållas.
”Viktigt få bort vapnen”
– Det här handlar om grova vapenbrott bland annat därför att det handlat om flera vapen och att vapnen hanterats i kriminella miljöer i Skellefteå. Det var viktigt att få bort dessa vapen från våra gator, tillägger Anders Norberg.
FAKTA/RÄTTEGÅNGEN
De fem åtalade, fyra män och en kvinna, har medverkat i den tre dagar långa rättegången som avslutades förra veckan.
Tingsrätten gav följande besked när förhandlingen avslutades:
23-åringen och 35-åringen är på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och ska stanna kvar i häktet i väntan på domen nu på måndag.
Två män, 19 och 40 år, är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till vapenbrott, ej grovt brott. Båda männen släpptes men 19-åringen sitter på nytt frihetsberövad misstänkt för ny brottslighet.
Den 20-åriga kvinna som misstänks för delaktighet i vapenhärvan har aldrig suttit frihetsberövad och tingsrätten uttalade sig inte om hennes eventuella skuld.