Wallers äpplen blir must och iscider

Hos Wallers djurpensionat odlas äpplen i långa rader. I september plockas frukten, blir must och även iscider. ”Det var Brännlands cider som sporrade oss att börja med det här”, säger Carl-Johan Waller.

Carl-Johan Waller säger att det är nu äpplen ska skördas.

Carl-Johan Waller säger att det är nu äpplen ska skördas.

Foto: Karin Israelsson

Burträsk2022-10-08 08:00

Vi befinner oss på familjens gård i Bodbysund, närmare bestämt på Wallers djurpensionat, den här septemberdagen. Där växer äppelträd i långa rader och träden dignar av frukt. Det är nu det ska skördas. 

– Vi har cirka 140 träd och 40 olika äppelsorter, säger Carl-Johan Waller. 

På en stor äng med utsikt mot sjön står äppelträden på rad i givakt. Gräset är fortfarande grönt, men det blåser lite snålt. 

undefined
Omkring 140 äppelträd står i långa rader på Wallers gård i Bodbysund.

Den här dagen är det Carl-Johan, sambon Sofie Hörnqvist och barnen Hedvig och Hilding som skördar äpplen. Det tar en hel del tid, men paret tycker att det är värt. 

Frukten läggs i stora tråg och en stor del av skörden blir must och sedan iscider, som är ett dessertvin. 

Wallers säljer en stor del av skörden till Umeåföretaget Brännland Cider som tillverkar iscider. Företaget startades 2010 och nu producerar de flera olika typer av iscider, dels för den svenska, dels för den internationella marknaden. 

– Vi pressar även must själva som används i hushållet, men en del must går också till försäljning, säger Sofie. 

På träden hänger äpplen i olika former och färger. Gula, grönaktiga och olika nyanser av röda äpplen. 

Det är inga problem att plantera olika sorters äppelträd på samma yta, förklarar de. Äpplen som äpplen trivs ihop, men de säger att de ändå har tänkt lite strategiskt. 

– Vissa sorter är tidiga, andra sena men det är nu de ska plockas, säger Carl-Johan. 

undefined
Det är plocktid nu, under september månad, närmare bestämt.

De första träden planerades 2013, resten 2014 och det har blivit en hel del äppelmust genom åren. 

– Förra året, 2021, pressade vid totalt ett och ett halvt ton äpplen, säger Carl-Johan. 

Förutom äppelodlingen driver de också upp bland annat plommon, körsbär, päron, krusbär, havtorn, tomater och gurka. 

Både Carl-Johan och Sofie skulle vilja bli mer självförsörjande när det gäller livsmedel och de är på god väg. På gården finns också fjällkor, hästar, får och hundpensionat. Men att få tiden att räcka till är en utmaning. Det säger de båda. 

Till vardags arbetar hon inom handeln, men är barnledig just nu. Carl-Johan har också en halvtidstjänst som chef vid slakteriet i Åbyn, Burträsk. 

– Carl Johan har många ideér och drömmar och vi tycker båda två att det är kul att testa olika saker. Det är ju också bra att ha flera ben att stå på, säger Sofie. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!