Historien om Västerbottensost berättas i Burträsk

Som mest tillverkades Västerbottensost i 48 olika mejerier. Nu görs den på bara ett ställe och det är i Burträsk, fyra mil söder om Skellefteå. I utställningen kan man läsa om hur den kunde bli så känd.

Eva Johansson från Munkedal, Bohuslän, är förtjust i osten och därför ingick stoppet i hennes Norrlandsresa.

Eva Johansson från Munkedal, Bohuslän, är förtjust i osten och därför ingick stoppet i hennes Norrlandsresa.

Foto: Yvonne Rönngren

Burträsk2023-07-16 11:00

Den skapades av mejerskan Eleonora Lindström 1872 i det dåvarande mejeriet i Burträsk, numera rivet. Ystningen ansågs från början misslyckad, då den pågått för lång tid.

Men tillverkning togs ändå upp, receptet spreds och många mejerier började producera. Lokalbefolkningen köpte och den betraktades som en vardagsvara. 

– Som mest gjordes den på 48 mejerier, berättar guiden Mårten Varg. 

undefined
Närmast ligger Burträsk Experience Center, och längre bort det mejeri som togs i bruk 1931.

En viktig roll spelade riksdagsman Henrik Bexelius som hade startat Mångbyns mejeri utanför Lövånger. Han byggde upp ett nät av återförsäljare runt om i landet och gjorde marknadsföringsinsatser som var ovanliga för den tiden.

Men kvaliteten blev skiftande, och sonen Johan Bexelius engagerade sig i ostens standardisering. Han genomdrev att mejerierna skulle hålla en jämn och god kvalité och lät 1910 registrera varumärket W med en krona över.

Lagringstiden på den tiden var åtta månader. Numera är den 14 månader.

undefined
Mårten Varg guidar i utställningen och här pekar han på riksdagsman Henrik Bexelius som tillsammans med sin son Johan hade en viktig roll i ostens marknadsföring.

Osten har genom tiderna kallats Mångbyost, Alpost och Burträskost. Men namnen ansågs med tiden vara för lokala, och 1910 byttes namnet till Västerbottensost.  

Successivt lades byamejerierna ner, och numera görs osten bara i Burträsk, i ett mejeri som togs i bruk 1931 och fick en stor tillbyggnad 2014.

Det görs 3 240 ton ost per år, vilket är mer än alla små gjorde tillsammans. 

År 2000 toppades ostens status då den var ingrediens i Nobelmiddagen, i en timbal som serverades som huvudrätt tillsammans med ankbröst.

undefined
Ett av Västerbottensostens stoltaste ögonblick när den ingick i huvudrätten på Nobelmiddagen.

– Mjölken levereras från bönder i Burträskområdet. Det är viktigt att den är från trakten; på grund av ett meteoritnedslag för länge sedan är marken kalkrik och det påverkar kornas föda, berättar Mårten Varg.

Utställningen finns i Burträsk Experience Center som ligger vägg i vägg med mejeriet. Det finns också café, glassbar och restaurang.

Bland besökarna fanns familjen Viklund från Burträsk som var där för matens skull.

– Vi brukar vara hit och äta då och då, säger Jenny Viklund. 

Kladdkakan är en favorit tillägger maken Joakim som redan har försett sig med en bit.

undefined
Jenny Viklund åt lunch i restaurangen tillsammans med döttrarna Cleo och Iris. Även maken Joakim var med.

För utställningens skull kom däremot Eva och Paul Johansson från Munkedal i Bohuslän. Paret är på sin första resa till norra Norrland; de har varit till Vindelälven och är på väg till Boden. Ett enda stopp är planerat där mellan, och det är just denna utställning. 

– Jag tycker om Västerbottensost, förklarar Eva, medan hon går runt och tittar. 

undefined
Provsmakningen är poplär och här testar Paul och Eva Johansson två sorters ost, med olika lång lagringstid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!