– Men vi tänker att vi är en arbetsplats. Arbetsuppgifterna ska vara meningsfulla, gärna mot kund. En del kan ha större begränsningar än andra att göra uppgifterna, men vi vill ändå göra något meningsfullt eftersom det utvecklar förmågor, säger Helena Lindgren, chef vid verksamheten.
Stor förändring
Hon och aktivitetsledare Lena Widerlund har arbetat länge inom daglig verksamhet. De har sett den förändring som skett i synen på funktionshindren och gillar det nya sättet att tänka kring dem.
<div class="flowplayer-embed-container" style="position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%;"><iframe style="position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%;" src="//ljsp.lwcdn.com/api/video/embed.jsp?id=48e4ebf4-a6d1-4600-bb69-3342fec616cf&pi=a39adac5-4575-4f97-83be-bd78610d2069" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen allow="autoplay"></iframe></div>
– Utvecklingen har bara rusat fram sista 7–8 åren. Nu jobbar vi med förmågor och det friska, att skapa sammanhang. Förr bestod arbetsuppgifterna till större delen av fritidssysslor, säger Helena Lindgren.
I lokalerna ett stenkast från värdshuset finns en butik som säljer hantverk. Det finns snickeri med en papperstugg där tidningspapper finfördelas till strö som säljs till hästägare. Här tillverkas även konsthantverk och lådor i trä.
I ett annat rum sitter Lena Norberg och klipper plastbitar i två delar på uppdrag av Snidex. Hon stickar även långa smala randiga slangar som ska monteras runt sopskaft. På bordet står ett gäng nymålade, stora tulpaner i trä.
Ett varumärke
På andra sidan gatan arbetar Anna Lindström med att packa upp varor på Coop Konsum.
– Det gäller att hålla rätt på streckkoderna, säger hon.
Här har hon jobbat i många år, några dagar i veckan.
– Jag gillar att träffa folk som jag känner och att käfta med de andra i personalen, säger hon.
Jag tycker det är ett bra jobb för jag kan det.
Övriga dagar jobbar hon på andra sidan gatan med att sticka och sy fuktfångare åt Valutec.
– Anna har blivit lite utav ett varumärke för oss här i Burträsk. Gör vi något på Facebook och Instagram och hon är på bild så är det fler som gillar det. Hon pratar gärna med kunderna och är en solstråle. Det märks i butiken, säger Lasse Olofsson, ställföreträdande butikschef, som tycker upplägget fungerar bra.
Olika uppgifter
Något kvarter därifrån jobbar Helen Walby i äldreboendets tvättstuga. Uppgifterna handlar om att tvätta och torka personalens kläder, vika dem och sortera dem i storlekar.
– Jag tycker det är ett bra jobb för jag kan det. Jag jobbar även med att sticka, i köket på den dagliga verksamheten och med legojobb, säger hon.
Sammanlagt fyra personer jobbar i tvätten på tisdagar och torsdagar.
– Tanken på det här upplägget väcktes för några år sedan när vi bytte lokaler. Vi ville göra något åt personalens tvätt, vi ville lyfta arbetsuppgiften från dem. Samtidigt letade stöd och service arbetsuppgifter. Vi ansåg att vinsterna var stora och det fungerar jättebra. Arbetet är väldigt uppskattat, säger Tina Landström, boendechef.
Ett alternativ hade varit leasingkläder.
– Vi hoppas på fler initiativ i äldreomsorgen, men det beror på vilka val verksamhetens ledning gör. Vi hoppas kunna utöka samarbetet i framtiden.