Vårdutbildningen som startar 20 augusti är Edelviks första yrkesutbildning och motsvarar en fullständig grundutbildning inom vård och omsorg.
Efter två år på halvfart blir studenterna undersköterskor och kan därmed söka jobb inom flera olika områden, till exempel inom äldreomsorg eller landsting.
Vården är på ständig jakt efter personal och i synnerhet utbildad sådan. Därför blev valet av utbildning enkelt när folkhögskolor får möjlighet att söka extra statsbidrag för att starta nya kurser.
– Vi väljer att satsa på en vårdutbildning eftersom vi ser att det finns en stor efterfrågan, både från arbetsgivare men också från anställda, säger Per Larsson, rektor på Edelvik.
Anpassat
Programmet riktar sig till både ny och befintlig vårdpersonal utan utbildning, och fungerar även för de som ännu inte har godkända grundskolebetyg.
Schemat har anpassats så att kurser kan läsas parallellt med utbildningen, vilket först var grundtanken.
– De allra flesta som är antagna ska jobba samtidigt som de studerar, de trodde vi först inte, säger Per Larsson.
Chefer vågar satsa
De flesta som sökt programmet är i dag anställda inom hemtjänst och äldreomsorg. Det kan medföra en del problem att pussla ihop scheman och personal närmsta tiden, men anställda med utbildning överväger de problemen.
Sanna Olofsson är antagen till programmet. Hon är glad att cheferna vågar satsa på personalen, även om det kan innebära en del bekymmer under en tid. För henne passar det bra att fortsätta arbeta inom äldreomsorgen, samtidigt som hon studerar på halvfart.
– Nu behöver jag inte välja mellan att jobba eller plugga när jag kan kombinera dem. Prioriterar jag bara rätt så fungerar det. Det här blir det bästa för min familj, säger Sanna.
Hon tvekade inte att söka till programmet när chansen kom. När utbildningen sker i Burträsk blev valet bara lättare, där hon är bosatt tillsammans med sin familj.
– Det här ger mig större möjligheter i arbetslivet framöver, men framförallt vill jag bli undersköterska för att få arbetstrygghet.
För Sanna är patientkontakten viktig, varför just undersköterska är något hon vill utbilda sig till. Sedan går det inte att glömma det faktum att lönen även blir bättre.
En ökad kompetens är något hon också värdesätter hög – för egen del, men även för de äldres säkerhet. Hon menar att alla ska kunna känna sig trygga på arbetsplatsen.
Viktigt uppdrag
Per Larsson vill att utbildningen ska höja statusen för yrket och menar att det är ett mycket viktigt arbete som alltid är aktuellt. Men förutom det, anser han att folkhögskolan har ett uppdrag att göra hela samhället mer attraktivt att bo och jobba i.
– Vi kan inte bara sitta på vår kant och vänta. För att elever på Edelvik ska vilja bo här, och för att vi ska finnas kvar och utvecklas behöver allt runtomkring fungera. Burträsk som samhälle behöver vara attraktivt, och vårdutbildningen är en del av det arbetet.