Det var i söndags på förmiddagen som en villaägare inne i samhället i Burträsk hittade ett rådjur på sin tomt. Råbocken låg ihopkrupen och skakade. Han var apatisk, undernärd, utmattad och i allmänt dåligt skick. Villaägaren kontaktade då Torbjörn Lövbom, som är jaktlärare på Naturbruksgymnasiet.
– Jag kontaktade då i min tur vakthavande polis som en säkerhetsåtgärd och fick tillstånd om att ta hand om rådjuret i 48 timmar, säger Torbjörn Lövbom.
När man tar hand om ett vilt djur måste man släppa ut den i det fria efter 48 timmar. För att ta hand om vilda djur i mer än 48 timmar behövs ett tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Det innebär att det alltså är olagligt att ha vilda djur hemma längre än två dygn utan särskilt tillstånd.
Rådjuret har fått bo i en box på Naturbruksgymnasiet sedan i söndags. Djurlärarna Josefin Eriksson och Frida Gustafsson har med hjälp av djurskötaren Nikolina Karlsson tagit hand om rådjuret som de valt att kalla ”Rånet”.
– Jag skrev till Länsstyrelsen i söndags och hoppades på att få dispens om att behålla rådjuret längre. Han skulle behöva bo hos oss i två veckor för att komma på fötter egentligen, men tyvärr fick vi ingen dispens. Det hade varit önskvärt om det fanns bättre dispensmöjligheter för folk som vill ta hand om rådjur och älgar som är i behov av det, säger Torbjörn Lövbom och fortsätter;
– 80 procent av rådjuren, som inte är på foderplats, riskerar att dö den här vintern med den här snömängden som vi har. Det här är ett bock-kid och de är extra utsatta.
Rådjur som är ungdjur kallas under första året för kid eller killing. Djurläraren Josefin Eriksson har tagit hand om rådjuret under de här två dagarna. Rånet var väldigt uttorkad då han hittades och personalen har nu gett honom vätskeersättning med en spruta fem gånger.
– Vi tycker att han har piggnat till nu, han hade nog behövt vara kvar hos oss någon vecka till men då kan det samtidigt bli så att han blir tam och får svårt att återanpassa sig i det vilda. Vi har gjort det vi kunnat nu inom lagens ramar. Det har varit roligt för eleverna att få vara med och se hur man kan gå tillväga en sån här vinter också då många rådjur behöver hjälp för att klara sig. Det här snödjupet är ju fruktansvärt för rådjuren och det är bra att de som kan hjälpa de vilda djuren gör det, berättar Josefin Eriksson.
Strax före klockan 10 på tisdagen transporterades ”Rånet” från skolan och släpptes ut i ett skogsbryn i närheten av Naturbruksgymnasiet i Burträsk.
– Det var inte så lyckat att det skulle vara minus 27 grader här i dag då vi skulle släppa ut honom, men det är inte mycket att göra åt. Vi släppte ut honom på en utfodringsplats där det finns andra rådjur och vi har lagt ut foder. Tomtägaren har även kört med skoter där och plattat till snön så att rådjuren lättare ska kunna ta sig fram. Nu hoppas vi att han ska återhämta sig helt och klara sig. Vi ska låta honom vara i fred ett tag nu, så att han kan komma in i gänget med de andra rådjuren, sedan ska vi åka tillbaka i eftermiddag och se hur det går för honom, säger Josefin Eriksson.
Personalen kommer att hålla koll på honom under några dagar nu.
– Ser det inte ut att gå vägen så kommer vi att tvingas avliva det av djuretiska skäl, säger Torbjörn Lövbom.